Do določene mere je tako zato, ker je čas, v katerem živimo, iz sklepa spahnjen tako zelo, da ga ni Hamleta, ki bi ga znal vsaj za silo uravnati. Živimo v času, ki ga najbolje opiše slogan: "Ker lahko". Ko sredi mesta neposredno pred (in na robu malo tudi na) forma vivo postavijo set potopnih smetnjakov, kar župan po glasnih protestih prebivalstva relativizira z besedami – kdor veliko dela, dela tudi napake.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V času, ko poslanec na seji odbora za kulturo 8. marca, na mednarodni dan žensk, predsedujoči pred prižganimi kamerami zagrozi, da jo bo lastnoročno odstranil iz dvorane.

Ko se dogajata podreditev in totalna demontaža nacionalne RTV: naprej se ukine nekaj oddaj, denimo Globus, nato vodstvo lastnim novinarkam in novinarjem pljune v obraz z negledljivim neposrednim prenosom BBC-ja v simultanem prevodu, nakar predsedujoči seji programskega sveta zavoda mirno dopusti degutantno razpredanje nekega svetnika, ki ne razume niti, kaj je agencijska novica, o "temnopoltih migrantih", ki da zlorabljajo ukrajinske begunce.

In potem v petek generalni direktor brez prepričljivih referenc imenuje pristranskega novinarja in slabega pesnika na mesto v. d. urednika uredništva MMC-ja, ta pa upor kolektiva zoper lastno imenovanje pospremi z besedami: "Nisem vedel, da so oni kadrovska komisija."

Živimo v času, ko je logika odpovedala, ko zakonitosti sveta, kot smo ga poznali, ne veljajo več, v času absolutne prevlade oholosti. V času nove vojne, v času, ko nas vlada te države prek svojega uradnega računa za bevske prepričuje, da se begunci, torej ljudje, delijo na prave in neprave, za zaželene in nezaželene. Za ta čas ni besed.

A ni samo to – beseda nam je bila tudi namensko vzeta, zadnji dve leti oblast sistemsko dela na tem, da nam jo jemlje in nas skuša degradirati v kimajoče reči brez lastne pameti in volje. Predvsem zato smo, kjer smo. Do volitev je 40 dni.

Od nove oblasti pričakujemo, da brez odloga odpravi Grimsov zakon in da drži tace stran od televizije. Tu jo bomo držali za besedo. Pričakujemo, da se od prvega dne absolutno brzda in svojo moč izkazuje z – odpovedovanjem moči. Le tako se v družbo lahko vrnejo dostojnost, spoštljivost in sodelovanje za skupno dobro, da se znova naučimo živeti skupaj in biti drug drugemu človek, ne zver. 24. april je dan, ko moramo na volitve: da si besedo vzamemo nazaj.