Steph Curry je velik navijač Caroline, ki je v Ligi NFL še prav tako neporažena. Curry si želi, da bi letos obe ekipi osvojili naslov prvaka. Ko je pred dnevi gostoval na vzhodu države, se je srečal z nekaterimi igralci Panterjev (na sliki je z Joshom Normanom). Foto: AP
Steph Curry je velik navijač Caroline, ki je v Ligi NFL še prav tako neporažena. Curry si želi, da bi letos obe ekipi osvojili naslov prvaka. Ko je pred dnevi gostoval na vzhodu države, se je srečal z nekaterimi igralci Panterjev (na sliki je z Joshom Normanom). Foto: AP
Tony Parker in Steph Curry
Prav vsi njegovi projektili za tri so zadnjič zgrešili 11. 11. 2014, ko je San Antonio zmagal s 113:100. Curry je za tri metal 0/7, od takrat pa je vedno zadel vsaj eno trojko. Foto: EPA

"Ah, kje, nikakor, Curry bo le še napredoval," je bil takrat prepričan MMC-jeva košarkarska številka 1 Tilen Jamnik, ki te dni z druge strani luže prinaša zanimive košarkarske zgodbe. Tilen je imel - kot običajno - prav.

Številke (preverite jih lahko na dnu te kolumne) to le potrjujejo. V Ligi NBA so resda odigrali šele približno četrtino tekem, po kateri je Curryjevo povprečje točk kar 32,4, kar je dobrih osem točk več od njegovega osebnega rekorda.

Njegovo glavno orožje je met za tri. Lani je v rednem delu sezone zadel 286 trojk, s čimer je popravil svoj rekord. A očitno bo tudi ta rekord kratkega daha. Letos je namreč skozi nasprotne mrežice že poslal 116 žog. Če bi nadaljeval v takem tempu, lahko postane ne le prvi košarkar, ki bi v eni sezoni Lige NBA zadel 300 trojk, ampak celo 400 (trenutno meče v tempu za 432 trojk)! Tudi če bo odstotek zadetih metov padel, Curry pa bi lahko ob koncu rednega dela izpustil nekaj tekem, bi moral rekord vsekakor pasti.

Kako nor je njegov tempo, pokaže ta številka: letos je za 116 trojk potreboval 22 tekem, v lanski (rekordni) sezoni pa 38. Vroooooooooče!

In prav met za tri točke odpira posebno poglavje njegove zgodbe. Športnik, ki nepričakovano eksplodira, je pogosto uganka za nasprotne obrambe. A vsak taktik se prej ali slej navadi na tako orožje in prilagodi svojo obrambo. Pri Curryju pač ni tako. Daleč od tega, da bi bil na začetku svoje kariere anonimnež, začel je precej solidno, a po dolgotrajni poškodbi v sezoni 2011/2012 ga nihče ni uvrščal med ostrostrelce najvišjega kalibra.

Vrnil se je opremljen z drznostjo in pogumom. V vsaki sezoni po poškodbi je namreč na koš vrgel vsaj 600 metov za tri točke, število vsako leto raste. Nasprotne obrambe dobro vedo, od kod jim preti nevarnost, a Curry ne beži od odgovornosti, ampak še pogosteje pogleda proti obroču, odstotek zadetih metov pa se - kljub trdnejši obrambi - le viša.

A poezija se na tem mestu ne konča. Pred dnevi so se na portalu fivethirtyeight.com, raju za ljubitelje statistike, poigrali še z nekaterimi številkami, ki le še poudarjajo Curryjevo kakovost. Omenimo le, da je njegov odstotek meta za tri točke najvišji v trenutkih, ko se napad izteka. Ko so na uri manj kot štiri sekunde, je njegov met uspešnosti višji od 50 odstotkov, povprečje lige pa je nižje od 30 odstotkov. Ko ga ekipa najbolj potrebuje, je najnatančnejši! Preostale podrobnosti o Curryjevih presežkih preverite tukaj.

Tako rekoč skoraj vsi največji zvezdniki Lige NBA so bili pričakovani in medijsko "napovedani" (v današnji generaciji sta pri tem najbolj izstopala Kobe Bryant in LeBron James), le malokdo pa je v številkah in predstavah tako rasel, kot je Curry. V tem je fenomen. V letu 2015 je vse zasenčil. In nič ne kaže, da bi bil muha enodnevnica.

Še en zanimiv vidik pa se skriva v tem, da so Bojevniki trenutno brez stalnega glavnega trenerja. Številka ena Steve Kerr je (delno) odsoten zaradi daljše rehabilitacije hrbta, tekme tako vodi Luke Walton. V nogometnih logih velikokrat slišimo šalo, da bi z Lionelom Messijem, Neymarjem in Luisom Suarezom slavil prav vsak trener, ki bi dan prej deloval še v najnižji občinski ligi. Enako šalo bi lahko uporabil za Curryja. Dajte mu samo žogo in mu pustite, da čara. Ker je pač čarovnik z žogo.