"Ne več sužnji, ampak bratje ... Vemo, da bo Bog vsakega od nas vprašal: 'Kaj si storil svojemu bratu? ... Kar koli želite, da bi drugi vam storili, storite vi njim!'" "Še prej pa ga poiščite v jaslicah! Tam, kjer ga nihče ne išče, v ubogem, preprostem, majhnem!" Tako pravi papež Frančišek, ki nam je s svojo preprosto človeško besedo zelo blizu in v katerem odkrivamo preroka za naš čas. Foto: Reuters

Oboje je dobro, bi rekla; le če nas bo zvezda vodila do Tistega, ki bolje od mene ve, kako bom pozabila na obljube ...

Zato bi vsakemu, ki prebira te vrstice, rada zaželela, da se zazre v jaslice in smreko. Ob njih pa doživi toplino doma.

"Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč; nad prebivalci v deželi smrtne sence je zasvetila luč. Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se: Čudoviti svetovalec. Močni Bog. Knez miru." Tako je zapisal prerok Izaija (Iz 8).

Ja, "ko se zdi, da noč nikoli več jutranje zore ne najde ... se v siromašnem cesarstvu daleč od blišča in bogastva Božji Sin rodi in drevo ozeleni, brezpotja se spremenijo v poti, beseda spet zažubori, oko se brata razveseli". Tako pa je napisal v voščilu za božič ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. P. Pierbattista Pizzaballa, kustos Svete dežele, kjer se sprašujemo, kdaj bo le sonce vzšlo nad Vzhodom, je napisal vernikom: "Razmere v Sveti deželi so res težke. Nihče nam ne more preprečiti, da si ne bi prizadevali za pravico. Ne poslušajmo prestrašenih glasov sveta, raje prisluhnimo angelom, ki oznanjajo odrešenje. Ob Kristusu v Betlehemu lahko pomirimo strahove. Bog čaka, da bo najden v srcu vsakega človeka." In še veliko modrih misli prebiramo vsi v teh prazničnih dneh. Izhajajo iz izkustva človekove 2000-letne zgodovine in modro jih je vzeti zares.
Da bi zagledali svetlo Luč v življenju, položeno v jasli, nas v teh dneh obiskujejo po stari slovanski navadi koledniki. Slovo od starega leta in začetek novega je bil vedno za vse ljudi svet. Zato vam priporočam, da po stari slovenski navadi na silvestrski večer, drugi sveti večer, pokropite in pokadite svoj dom. Česa vsega naj nas blagoslov varuje? Papež Frančišek je posvaril člane rimske kurije pred 15 boleznimi, ki pa pravi, veljajo tudi za vsakega izmed nas. Prva bolezen je nenadomestljivost in neumrljivost. En sam obisk pokopališča pa nam odkrije številna imena tistih, ki so mislili tudi tako. Potem je bolezen kopičenja, ki jo imajo tisti, ki svojo bivanjsko praznino zapolnjujejo z materialnimi stvarmi. Bolezen posvetne moči pa imajo tisti, ki poskušajo svojo moč povečati na račun drugega. Zato je papež svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali prvega januarja, naslovil: "Ne več sužnji, ampak bratje ... Vemo, da bo Bog vsakega od nas vprašal: 'Kaj si storil svojemu bratu? ... Kar koli želite, da bi drugi vam storili, storite vi njim!'" "Še prej pa ga poiščite v jaslicah! Tam, kjer ga nihče ne išče, v ubogem, preprostem, majhnem!" Tako pravi papež Frančišek, ki nam je s svojo preprosto človeško besedo zelo blizu in v katerem odkrivamo preroka za naš čas.
"Ja, kaj naj ti rečem, Bog, na začetku novega leta?" se sprašuje igralec Gregor Čušin. "Moja usta so kot vsako leto polna obljub ... Moja glava je kot vsako leto polna načrtov ... Moja duša je kot vedno lačna in žejna ... Ti pa si se - kot vsako leto - popraskal za desnim ušesom in pritajeno zavzdihnil ... Ker veš, česa bi si moral želeti ... in mi boš tudi dal ... kot vsako leto ..."
Pa vendarle se je dobro ob koncu leta zahvaliti, prešteti vse dobre ljudi, ki smo jih srečali, in si orisati vse lepe trenutke! Če mislite, da jih ni bilo, preglejte dneve v svojem letu! Noč ni bila tako temna in na obzorju se zvezda že svita! Srečno!