Romana Kocjančič:
Romana Kocjančič: "40-dnevni post je več kot idealen, da z milostjo oblikujemo naše srce močno, usmiljeno in ljubeče. Otresli se bomo strahu, geopolitičnih interesov, pohlepa po denarju in oblasti! Zvečer pa mirno zaspali!" Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Tudi v tem nam Izraelci odkrivajo modrost, zapisano v Svetem pismu. Kajn je bil iz zavisti in pohlepa po oblasti pripravljen ubiti brata Abela. Izraelci so si na poti v obljubljeno deželo naredili mamona iz zlata in ga častili… Kot da niso pretekla tisočletja, so te zgodbe žive še danes …

Zakaj vodi človek vojno proti drugemu človeku, narodu? Ali je tu le skrit strah islama, budizma in hinduizma pred globalizacijo? Krščanstvo in judovstvo sta se z dejstvom, da vera ni več najbolj vplivna, soočila že v 16. stoletju. Danes res ni več mogoče imeti svojega religioznega geta, saj je ves svet ena sama globalna pluralna vas, tudi versko pluralna. Boga pa tudi res ne potrebujemo več. Da globoko hrepenimo po duhovnosti, je verstvom lahko v izziv. Koliko duhovnega bogastva imajo zaupanega, da nam pomagajo pri iskanju miru srca ter spoštovanja in sprejemanja drugega, ki je drugačen!? To nam razkrivajo vse svete knjige. Za vsakega je pod našim soncem košček rodovitne zemlje. Zakaj bi morala biti krščanstvo in islam danes največji in najbolj konfliktni veri med seboj? Ali sta res?!

Nekoč so na Bližnji vzhod odhajali vitezi, da bi branili vero in dobili nazaj, kar je bilo vzeto krščanstvu. Danes na tisoče fantov odhaja v boj z verniki, v želji po izkustvu z orožjem in po osvajanju novega ozemlja. Preseneča me na tisoče mladih na vojnih bojiščih islamske države, ki v Evropi ne najdejo prihodnosti.

Marsikdo zahrepeni tudi po zgodbi idola, ki ga v teh tednih predstavlja režiser Clint Eastwood v filmu Ostrostrelec v naših kinih. Pripadnika elitnega voda ameriške vojske je zaradi natančnega streljanja naredil za junaka. Zgodbo je vzel iz avtobiografske pripovedi enega najsmrtonosnejših ostrostrelcev v Iraku Chrisa Kyla. Nad njegovo glavo so uporniki razpisali nagrado 80.000 dolarjev. Najuspešnejši ostrostrelec v zgodovini ameriške vojske pravi, da je s svojimi sposobnostmi rešil mnoge in pobil številne nehumane sovražnike. Skrajneži pobijajo v imenu kogar koli, kot jim ustreza, vse, ki ne delajo, kot oni hočejo, in ki se ne obnašajo tako kot oni.

Kdo pa ima popolno razodetje? Človek, ujet med dobrim in zlim? Kdo vse stoji za ISIS-om ali Boko Haramom? Verjetno tu res samo Bog ve … Nekateri trdijo, da jih podpirata ameriška Centralna obveščevalna agencija in Izraelski inštitut za obveščevalne in specialne naloge Mosad? Vsekakor 300.000 milijonov dolarjev zasluži Islamska država vsak dan s pomočjo trgovine z nafto, orožjem, ljudmi, donacijami in plenjenjem. Nekdo vendarle tu uspešno prodaja in dobro kupuje!?

Nemški filozof in psihiater Karl Jaspers pravi, da nasilje prebudi le še večje nasilje. Nasilje je zlorabljanje moči, največkrat zaradi zlatega teleta, ki potrebuje vse večje darove.

Zakaj je naše srce ob tem tako brezbrižno? Iz srca prihaja dobro, pa tudi zlo. Vsak ima izkušnjo, da se, ko dela dobro, tudi v sebi počuti dobro in mirno. Imamo pa tudi izkustvo, da sami sebi kopljemo jamo strahu, negotovosti, razdvojenosti in smrti, ko drugemu delamo slabo. Zakaj delamo tisto, česar nočemo, in ne tega, kar si želimo, zakaj manipuliramo in na koncu prenašamo okrog samega sebe?

Svoje narave ne moremo preslepiti. V modrosti življenja vsakdo ve, kako se ti lastna narava maščuje, če jo kršiš. Z brezbrižnostjo naredimo svet tudi do sebe brezbrižen in brezčuten.

40-dnevni post je več kot idealen, da z milostjo oblikujemo svoje srce močno, usmiljeno in ljubeče. Otresli se bomo strahu, geopolitičnih interesov, pohlepa po denarju in oblasti! Zvečer pa mirno zaspali!