Niko Kralj nedvomno velja za pionirja in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja. Foto: Rex Kralj
Niko Kralj nedvomno velja za pionirja in utemeljitelja slovenskega industrijskega oblikovanja. Foto: Rex Kralj

Niko Kralj se je rodil 7. septembra 1920 na Zavrhu pri Trojanah, ob današnji 100. obletnici njegovega rojstva pa drevi odpirajo razstavo Kraljevi kozolci v muzeju na prostem Dežela kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem. Postavitev predstavlja dokumentarno gradivo Kraljevega terenskega dela, zbrano med letoma 1970 in 1980.

Kozolec kot ena največjih mojstrovin ljudskega stavbarstva
Kralj je kozolce razumel kot eno največjih mojstrovin ljudskega stavbarstva. Postavljal jih je ob bok holandskim mlinom na veter. Menil je, da je kozolec slovenska posebnost. V kozolcu je "videl znanje tesarskih mojstrov, iskal njegov izvor in ga povezoval s sušilnimi napravami po svetu". Pri zbiranju gradiva se ni omejeval le na Slovenijo, ampak je iskal vzporednice tudi v drugih državah. Zanimale so ga tovrstne sušilne naprave na Japonskem, Kitajskem, Norveškem in drugje.

V Deželi kozolcev hranijo nekaj več kot 4500 diapozitivov Kraljevega terenskega dela med kozolci, ki jih je tej ustanovi podarila njegova hči Veronika Kralj Iglič. Arhiv je nastal med letoma 1970 in 1980, največ posnetkov je iz leta 1971, ko je pod Kraljevim vodstvom potekala raziskovalna naloga Inventarizacija kozolcev. Ta je med drugim obravnavala Gorenjsko, Ljubljano s širšo okolico, Štajersko, Dolenjsko in Koroško ter sušilne naprave na Tirolskem. Ohranile so se tudi fotografije – najverjetneje delo Kraljevih študentov, mapa prefabriciran kozolec iz leta 1978 in dnevnik iz leta 1981, so sporočili iz Dežele kozolcev.

Foto: Dežela kozolcev Šentrupert
Foto: Dežela kozolcev Šentrupert
Sorodna novica Poslovil se je Niko Kralj

Na odprtju razstave bodo o Niku Kralju spregovorili etnolog Janez Bogataj, oblikovalka Jasna Hrovatin, kustosinja razstave Alenka Stražišar Lamovšek in drugi. Sledil bo kulturni program, ki so ga pripravili Zavod Dežela kozolcev, trebanjska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS (JSKD) in šentrupertska občina. Obisk drevišnjega odprtja bo mogoč le ob predhodni rezervaciji sicer brezplačnih vstopnic.

Niko Kralj je leta 1952 je diplomiral Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. V tovarni pohištva Stol na Duplici je ustanovil razvojni oddelek in biro za oblikovanje. Tam je bil zaposlen do leta 1956, na omenjeni fakulteti so ga leta 1960 imenovali za docenta. Prejel je več nagrad, med njimi Prešernovo. V 50. letih preteklega stoletja je veljal za enega najvidnejših slovenskih industrijskih oblikovalcev. Umrl je v Ljubljani leta 2013.

Razstava Kraljevi kozolci, ki jo v Deželi kozolcev v Šentrupertu odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 30. oktobra.

Sto let od rojstva Nika Kralja