Slika je simbolična. Foto: EPA
Slika je simbolična. Foto: EPA

Do najdbe so se dokopali med gradnjo vodovoda, ob skeletu pa so našli tudi manjše ostanke bronastih predmetov, je še za medije povedala arheologinja Mojca Jančar. Tako na predmetih kot okostju bodo opravili nadaljnje analize, pri čemer bodo med drugim z radiokarbonsko analizo določili starost skeleta ter spol in starost, pri kateri je pokojnik umrl.

Nekaj manjših najdb že v preteklosti
Že pred to najdbo so na radgonskem grajskem hribu odkrili tudi nekaj koščkov keramike, okostje pa je prva tovrstna večja najdba. Nekaj manjših najdb so našli že ob preteklih gradbenih delih na hribu, ob urejanju električnih vodov in plinovoda. Med temi najdbami so bili kosi keramike in ognjišče. Mojca Jančar meni, da so v nadaljevanju možne nove najdbe, saj gradbena dela trenutno izvajajo na vznožju hriba.

Vseskozi prisotni arheologi
Radgonski grajski hrib je kulturni spomenik lokalnega pomena. Tamkajšnje arheološke najdbe dokazujejo poseljenost v obdobju kulture žarnih grobišč, železne dobe ter zgodnjega srednjega veka. Na hribu je stala centralna naselbina iz obdobja starejše železne dobe širšega regionalnega pomena. Potem ko so zaradi izkopavanja najdbe začasno prekinili gradbena dela, se ta nadaljujejo, arheologi pa so ves čas prisotni na tej lokaciji.