Naročniki poslikave pravijo, da so prvi odzivi mimoidočih nanjo skrajno pozitivni. Foto: Reuters
Naročniki poslikave pravijo, da so prvi odzivi mimoidočih nanjo skrajno pozitivni. Foto: Reuters

Freska se je pojavila na zidu stavbe v Bristolu, kraju na jugozahodu Anglije, od koder naj bi bil doma sloviti anonimni ulični umetnik Banksy. Gre za reinterpretacijo slavne fotografije iz leta 1979, na kateri je posnet poljub sovjetskega voditelja Leonida Brežnjeva in vzhodnonemškega predsednika Ericka Honeckerja. Prizor je danes tako znan zato, ker je navdahnil eno najbolj znamenitih fresk na berlinskem zidu.

Trump in Johnson, zaveznika pri vprašanju brexita
Izdelavo poslikave je naročila kampanja We Are Europe, ki skuša ljudi posvariti pred vsem, kar naj bi jih čakalo, če se na referendumu odločijo za izstop iz EU-ja. Odločitev za odhod namreč podpirata tako Donald Trump, najverjetnejši republikanski kandidat na letošnjih ameriških predsedniških volitvah, kot tudi Boris Johnson. Johnson je najvidnejši promotor kampanje "Out" (Ven), Trump pa je izjavil, da bi se Veliki Britaniji "bolje godilo, če bi se znebila EU-ja", ki je po njegovem mnenju kriva za begunsko krizo.

Mladih referendum ne zanima
Štiri metre in pol visoko poslikavo spremlja napis Not #IN for this? (Niste #ZA tole?) in poziv, naj se ljudje, še posebej mladi, do 7. junija registrirajo za prihod na volišča. "Ljudje morajo opaziti ta prizor in ugotoviti, da si take prihodnosti ne želijo," je komentirala Harriet Kingaby, predstavnica kampanje We Are Europe. Za njen štab je ključnega pomena, da uspejo na volišča zvabiti mlade - med njimi je več takih, ki podpirajo članstvo v EU-ju, a tudi več takih, ki bodo na dan referenduma ostali doma. V maju je anketa med študenti pokazala, da jih 63 odstotkov ne ve natančnega dneva referenduma, 54 odstotkov pa ni vedelo niti, da bo junija.