Le dan po tem, ko so v pariškem muzeju ukradli Picassovo delo Le pigeon aux petits pois (Golob z grahom) - na sliki -, so nekemu francoskemu zasebnemu zbiratelju ukradli litografijo tega slikarja. Picasso velja med tatovi umetnin za zelo zaželen plen. Foto:
Le dan po tem, ko so v pariškem muzeju ukradli Picassovo delo Le pigeon aux petits pois (Golob z grahom) - na sliki -, so nekemu francoskemu zasebnemu zbiratelju ukradli litografijo tega slikarja. Picasso velja med tatovi umetnin za zelo zaželen plen. Foto:
Francoski muzeji nimajo navade zavarovati svojih del, dokler ta ne zapustijo stavebe (če ga, recimo, posodijo drugemu muzeju). Med zasebnimi zbiralci je ta praksa verjetno drugačna.

Tokrat sta dva neznanca zasebnemu zbiratelju v francoskem mestu Marseille ukradla litografijo španskega slikarja Pabla Picassa in še štiri druga dela. Vrednost ukradenih del še ni znana, storilca pa sta v hišo zbiratelja vdrla v petek zjutraj in ga poleg tega, da sta mu ukradla neprecenljive umetnine, še pretepla. Za tatovi so se kakršne koli sledi izgubile.

Drzna tatvina nezavarovanih del
Že v noči na četrtek so iz pariškega Muzeja sodobne umetnosti ukradli pet slikarskih mojstrovin, med njimi Picassovo delo Le pigeon aux petits pois (Golob z grahom). Poleg Picassa so iz pariškega muzeja ukradli še La pastorale (Pastorala, Matisse), L'olivier pres de l'Estaque (Oljka v bližini Estaqua, Braque), La femme a l'eventail (Ženska s pahljačo, Modigliani) in Nature morte aux chandeliers (Tihožitje s svečniki, Leger). Dela po besedah kulturnega predstavnika mesta Pariz Christopherja Girarda niso bila zavarovana.

Tako kot v Centru Pompidou ali muzeju Louvre se umetniška dela zavarujejo šele, kadar zapustijo muzej, je dejal Girard, ki je skupno vrednost ukradenih del ocenil na slabih 100 milijonov evrov. Prvotno so poročali, da naj bi bila vrednost petih ukradenih slik - poleg Picassa so ukradli še dela Fernanda Legerpola, Henrija Matisseja, Georgea Braqueje in Amedea Modiglianija - pol milijarde evrov.

Picasso - vedno zaželen plen
V Franciji so v zadnjih mesecih zabeležili več kraj umetniških del. Januarja je na Azurni obali z nekega posestva neznani storilec ukradel približno trideset umetnin slavnih mojstrov, med njimi dela Picassa in Rousseauja.

Neposredno pred današnjo krajo pa je med samo razstavo izginil pastel Edgarja Degasa, Les Choristes, ki ga je pariški Muzej Orsay posodil Muzeju Cantini v Marseilleu. Junija lani so iz Picassovega muzeja v Parizu tatovi sredi belega dne odnesli šop risb, vrednih tri milijone evrov. Ukradene umetnine le redko najdejo.