Če želi umetnik zavreči svoja umetniška dela, ga čaka tudi obrazec v podpis. A če podpiše zaobljubo, da nikoli več ne bo ustvarjal, si prisluži tudi nagrado - značko z napisom
Če želi umetnik zavreči svoja umetniška dela, ga čaka tudi obrazec v podpis. A če podpiše zaobljubo, da nikoli več ne bo ustvarjal, si prisluži tudi nagrado - značko z napisom "Nisem več umetnik". Foto: MoMA PS1 Facebook
Britanski umetnik Patrick Brill (1963) nastopa pod umetniškim imenom Bob in Roberta Smith. V svojem delu rad uporablja slogane in je glasen zagovornik umetniške izobrazbe v šolah.

Angleški umetnik, ki sicer deluje pod umetniškim imenom Bob in Roberta Smith, s projektoma Art Amnesty in Art Party raziskuje celoten lok življenja umetnika. "Veliko umetnikov zavaja samega sebe s prepričanjem, da so obetavni, produktivni umetniki, medtem ko bi živeli veliko bolj izpolnjeno in koristnejše življenje, ko bi si priskrbeli kakšno spodobno zaposlitev. 'Obljubim, da nikoli več ne bom ustvaril nobenega umetniškega dela,' predstavlja krst, ki omogoča vstop v nujo realnega življenja in umetniku dovoljuje, da – postane realen. Znebite se življenja v revščini in prekarne samozaposlitve! Ne spreglejte priložnosti, ki vam lahko spremeni življenje," pravi.
Z razstavo Art Amnesty v newyorški MoMi PS 1 z ironičnim nagovorom tako umetnikom ponuja možnost, da se znebijo svojih del in se lažje odpovejo umetnosti. Sam bo prvi, ki se bo svojih del (tistih, ki jih je prikazal na svoji prejšnji razstavi v New Yorku) znebil.
Želite izprazniti svoj atelje odvečnih del ali svoja dela preprosto umakniti z umetniškega trga?
To lahko storijo tudi vsi drugi. Na dvorišču muzeja bodo postavljeni veliki zaboji za smeti, ki jih bodo praznili po potrebi. Umetniki, ki bodo svoje delo zavrgli, bodo ob tem morali podpisati zaobljubo: "Nikoli več ne želim videti tega umetniškega dela." Tisti, ki bodo želeli, da so njihova dela pred uničenjem še zadnjič razstavljena, jih lahko prinesejo v osrednji galerijski prostor, kjer bodo v času razstave postavljena na ogled.
Umetnikom bo ob tem na voljo tudi obrazec zaobljube z napisom "Obljubim, da nikoli več ne bom ustvaril nobenega umetniškega dela", ob podpisu pa bodo dobili značko z napisom "Nisem več umetnik". Povabljeni bodo tudi k ustvarjanju svoje zadnje risbe. To bodo lahko ustvarili z materialom, ki bo na voljo v galeriji, delo pa bo vključeno na razstavo. Ob koncu razstave bo muzej varno zavrgel vsa prispevana umetniška dela.
"Veliko uspešnih umetnikov se je soočilo z zadrego, da njihovo delo zahteva visoko ceno. Umetniki lahko to priložnost izkoristijo, da določena umetniška dela izključijo z umetniškega trga in jih ponižajo v objekte, ki niso obteženi z velikimi pričakovanji ali raztreščenimi sanjami," pravi Brill.
Z otroki za umetnost v šoli
Svoj pogled na življenje umetnikov dopolnjuje z umetniško zabavo (Art Party), ki jo bo pripravil ob odprtju razstave. Na tej bodo otroci skupaj z družino lahko ustvarjali umetniška dela z materiali, ki bodo v galeriji na voljo. Risbe, ki jih bodo otroci želeli prispevati za razstavo, bodo skupaj s še enim obrazcem zaobljube, izjavo "Otroke bom spodbujal, da postanejo vse, kar lahko so. Izberite umetnost v šoli", poslali lokalnim politikom z željo po spodbujanju in financiranju umetniške izobrazbe.
Takšne zabave organizira že zadnja tri leta, predvsem v ZDA, v Veliki Britaniji pa je z njimi protestiral proti predlogu britanske vlade, da bi umetnost izkoreninili iz učnega načrta britanskih šol.
Ob tem je nastal tudi film, ki prikazuje zgodbo Art Partyjev v režiji Brilla in Tima Newtona, ki ga bo mogoče videti na odprtju. Med celotno postavitvijo razstave pa bo prikazan celovečerni dokumentarec o delu Boba in Roberte Smith Make Your Own Damn Art: the World of Bob and Roberta Smith (2012), ki ga je režiral John Rogers.