Fresko na stropu kupole, naslovljeno Apoteoza Washingtona, je leta 1865 ustvaril grško-italijanski umetnik Constantino Brumidi. Foto: EPA
Fresko na stropu kupole, naslovljeno Apoteoza Washingtona, je leta 1865 ustvaril grško-italijanski umetnik Constantino Brumidi. Foto: EPA

Kongres, ki velja za simbol ameriške demokracije in je svetovno znana arhitekturna stvaritev. Stoji na Kapitolskem griču v Washingtonu, zgradili pa so ga pred več kot 150 leti. Čeprav geografsko gledano, ne stoji v centru Zveznega okraja, velja za izhodiščno točko za določitev tamkajšnjih hišnih številk in razdelitve mesta na štiri kvadrante.

Prvotno zgradbo v neoklasicističnem slogu so dokončali leta 1800, pozneje so jo razširili - tudi s kupolo, ki je zrasla med letoma 1855 in 1866. Kupola, ki sega v višino 88 metrov in ima 29-metrski premer, je takrat stala približno milijon dolarjev, kar je v današnjem času enakovredno približno 232 milijonom. Projektiral jo je Thomas U. Walter, sicer četrti arhitekt kongresne zgradbe.

Litoželezna kupola v kupoli
Kupola je narejena iz litega železa, vendar so jo skrbno pobarvali tako, da se staplja s siceršnjo zunanjostjo kongresa. Pravzaprav gre za dve kupoli, eno znotraj druge, ki skupaj tehtata 6.400 ton. Fresko na stropu, naslovljeno Apoteoza Washingtona, je leta 1865 ustvaril grško-italijanski umetnik Constantino Brumidi.

Obnova celotne kupole se je začela leta 2014 in je bila vredna 60 milijonov dolarjev, načrtovano pa je bilo, da jo končajo najpozneje do inavguracije novega predsednika ZDA, ki bo 20. januarja 2017.