Simon Chang je nagrado, ki jo Fotopub vsako leto podeli najboljši dokumentarni fotografski zgodbi, prejel za projekt Midva 2010-2028. Foto: Simon Chang
Simon Chang je nagrado, ki jo Fotopub vsako leto podeli najboljši dokumentarni fotografski zgodbi, prejel za projekt Midva 2010-2028. Foto: Simon Chang
Festivala Fotopub
Žiriji, ki je izbirala nagrajenca, je predsedoval Chris de Bode, v njej pa so sedeli še Anna Stevens (oba sta na fotografiji), Piotr Malecki in Arne Hodalič. Foto: Simone de Greef/Fotopub
Vse fotografske poti vodijo v Novo mesto

S tem je nagrajena fotozgodba Midva 2010-2028 prepričala žirijo, ki so jo sestavljali Piotr Malecki iz Poljske, Anna Stevens iz Velike Britanije, Arne Hodalič iz Slovenije in predsednik Chris de Bode iz Nizozemske. Simon Chang, ki mu nagrada prinaša 250 evrov, prihaja iz Tajvana, vendar že nekaj let živi v Sloveniji. Poznamo ga tudi kot lanskega nagrajenca tekmovanja Slovenia Press Photo za najboljšo zgodbo v kategoriji Ljudje.
Četrtkovo nagrado vsako leto podelijo najboljši dokumentarni fotografski zgodbi, ki je na Fotopubu predstavljena v obliki projekcije oziroma kratkega filma, sestavljenega iz avtorskih fotografij in poljubne glasbene spremljave. Za priznanje se lahko potegujejo vsi fotografi vseh starosti in narodnosti. Letos so finaliste izbirali med 32 prijavami iz 15 različnih držav, med katerimi se je v ožji izbor uvrstilo 11 zgodb.

Poleg Changa so bili to še slovenski fotograf Jošt Franko z zgodbo Shepherds, brazilska fotografinja Prado Fernanda (Vida de Circo), slovensko fotografijo so zastopali še Matic Zorman (Images of a silenced: Gaza refugees), Luka Dakskobler (Air Lyra), Herman Čater (A story about a man and a house) in Matej Povše (The war within). Za nagrado so se potegovali tudi francoski fotograf Magali Corouge (Nagorno Karabakh: An unrecognized homeland), Emanuele Cremaschi iz Italije (Casta Diva), Satirat Dam Ampai iz Tajske (The war within) in Britanec Kirk Ellingham (Four Floors in Bielany: Chechen Refugees in Warsaw).

Več o letošnjem Fotopubu preberite tukaj.

Udeleženci delavnic se predstavijo
Festival dokumentarne fotografije se danes nadaljuje z razstavo nizozemskega fotografa Frisa Spoelstre z naslovom Hudiči in angeli, pojedine v Evropi. Odprli jo bodo ob 19. uri v atriju Bergamnove hiše, dve uri pozneje pa se bo v klubu LokalPatriot odvila Spoelstrova projekcija. Fotograf se je v projektu ukvarjal z Evropo ter njeno dediščino in tradicijo, iz katere je razvidna lokalna kultura. Evropska unija raste, toda kaj se dogaja z identitetami njenih različnih ljudi, se sprašuje.

Delavnic festivala se v Novem mestu udeležuje kakšnih 60 ljubiteljev fotografije, svoje projekte pa bodo predstavili na zaključni projekciji udeležencev Fotopuba, ki bo v soboto ob 21. uri pred klubom LokalPatriot.

Vse fotografske poti vodijo v Novo mesto