Razstavljeni predmeti iz groba  zdravnice. Foto: Aleks Hribovšek
Razstavljeni predmeti iz groba zdravnice. Foto: Aleks Hribovšek
false
Arheologi ob izjemni najdbi. Foto: Skupina STIK/MGML

V grobu, ki so ga arheologi po dveh tisočletjih previdno odprli, so odkrili stekleno žaro s posmrtnimi ostanki pokojnice in novcem, dva steklena kozarca in dve steklenici, bronasto posodico s palčko (kozmetični pribor) ter izredno zanimivo oblikovano in skrbno okrašeno medeninasto posodo, so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Kovinska čaša ima na zunanji strani vgravirane živalske in rastlinske motive, kar je v skladu z verovanjem v posmrtno življenje, Rimljani so namreč dajali v grobove predmete, za katere so verjeli, da lahko umrlemu pomagajo na poti v onstranstvo, in predmete, ki so bili pri srcu pokojniku oz. jih je uporabljal pri svojem delu.

Kot je zapisal odgovorni arheolog Martin Horvat, med te gotovo sodi orodje, ki je bilo v pepelnici najdeno med razpadlimi ostanki lesa. "Predmeti so bili prvotno shranjeni v leseni šatulji, ki pa je popolnoma razpadla. Bronasta skalpela z železnim ročajem, pinceta, igla in drugi predmeti se tako rekoč ne razlikujejo od podobnega orodja, ki ga še danes lahko srečamo v kakšni zdravniški ali zobozdravniški ordinaciji."