Warhol je nekoč izjavil, da raje snema filme kot ustvarja slike, ker se mu to zdi
Warhol je nekoč izjavil, da raje snema filme kot ustvarja slike, ker se mu to zdi "lažje". Njegov osemurni film, ki prikazuje, kako pada noč nad Empire State Buildingom, je bil posnet v enem samem kadru in s statično kamero. Foto: www.warhol.org
Warholovo poslednje počivališče dokumentira tudi projekt Figments: Conversations with Andy umetnice Madelyn Roehrig, ki že peto leto fotografira vsa "darila", ki jih ljude prinesejo na umetnikov grob. Foto: Conversations With Andy

Na današnji dan bi Andy Warhol praznoval svoj 85. rojstni dan. Da bi se jubileju ustrezno poklonili, so v Warholovem muzeju v Pittsburghu za 24 ur vzpostavili neposreden prenos z umetnikovega groba. T. i. "streaming", ki se je začel opolnoči, so krstili za Figment (Izmislek) prav zaradi Warholovega citata, ki smo ga navedli zgoraj.

"Andy bi bil zadovoljen"
Direktor muzeja Eric Shiner je ob tem dejal, da so se za tak projekt odločili, ker "je res fantastičen način, da spravimo Andyja v eter 24 ur na dan, pred globalno občinstvo". "Verjamemo, da bo Warhola razveselilo dejstvo, da je več kot 25 let po smrti še vedno vklopljen in prižgan," je dodal.

Warholov grob vsako leto obišče na stotine ljudi, ki tam pogosto puščajo predmete, ki jih je umetnik ovekovečil v svojih delih, kot so steklenice Coca-Cole in pločevinke Campbellovih instantnih juh.

Vdan katoličan
Andy Warhol, ki velja za enega izmed utemeljiteljev poparta, se je leta 1928 rodil v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Leta 1987 je umrl pri rosnih 58 letih. Pokopan je blizu svojih staršev na pokopališču Sv. Janeza, sej je bil menda zelo veren katoličan, ki je v cerkev hodil skoraj vsak dan. Njegov nagrobnik pa klub vsemu ni prazen: na njem je družinski priimek, Warhola, letnici rojstva in smrti ter križ.

Podjetje, ki omogoča prenos v živo, je obljubilo tudi prenos iz cerkve, kjer je bil mali Andy krščen, ljudje pa bodo lahko prek spleta tudi naročili rože in nato gledali, kako jih polagajo na grob.