Zaradi (ne)smiselnosti življenja in religiozno vsajenega občutka krivde je danski mislec začel iskati osebno resnico in osebnega boga. Foto: KUD Apokalipsa
Zaradi (ne)smiselnosti življenja in religiozno vsajenega občutka krivde je danski mislec začel iskati osebno resnico in osebnega boga. Foto: KUD Apokalipsa

Teoretski del delavnice bodo dopolnjevali tudi kulturni dogodki - literarni večer Mire, spoj poezije, podobe in glasu, razstava plakatov Globalni Danec ter mednarodna razstava filozofskih publikacij.

V ospredju letošnje mednarodne filozofske delavnice in konference bo tema Pogum za dejanje, ki bo po besedah direktorja Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soren Kierkegaard Ljubljana (SRISK) Primoža Reparja iztočnica za to, kako spodbuditi in priti do jasnih in konkretnih dejanj za boljši svet.

Gre za vprašanje, ki se smiselno postavlja v današnjem svetu, v katerem, kot so zapisali organizatorji, "prevladuje negativno delovanje, ki onemogoča človeško transcendenco". Srečanje bo posvečeno še Dietrichu Bonhoefferju, Simone de Beauvoir, Vaclavu Havlu, Paulu Tillichu ter režiserju Andreju Tarkovskemu. Na srečanje prihaja 40 udeležencev iz desetih držav.

Filozofski performans v spomin Vaclavu Havlu
Po zaključku delavnice na Krasu se karavana mislecev seli v Ljubljano, kjer bo v Vodnikovi domačiji potekal Havlu posvečen filozofski performans Kako se kali eksistencialna revolucija? v režiji Nicka Upperja in po predlogi besedila Samuela Becketta. V ponedeljek se bo v Cankarjevem domu začela dvodnevna konferenca, na kateri bodo predavali slovenski in tuji misleci.

V Ljubljani bodo odprli tudi razstavo fotografa Jožeta Suhadolnika in predstavili še nekaj filozofskih izdaj.