Znani umetnik Pablo Picasso naj bi električarju, ki je v njegovi francoski hiši nameščal protivlomilske alarme, podaril 60 milijonov evrov vredno zbirko 271 del. Foto: MMC RTV SLO
Znani umetnik Pablo Picasso naj bi električarju, ki je v njegovi francoski hiši nameščal protivlomilske alarme, podaril 60 milijonov evrov vredno zbirko 271 del. Foto: MMC RTV SLO
Olga Picasso
Med najdenimi Picassovimi deli naj bi bile tudi skice njegove žene Olge. Foto: MMC RTV SLO

Konec prejšnjega meseca je upokojeni francoski električar Pierre Le Guennec namreč razkril, da doma hrani zbirko 271 Picassovih del, med katerimi so litografije, akvareli, kubistične slike in beležnice. Približno 60 milijonov evrov vredno zbirko, ki naj bi jo Le Guennecu Picasso podaril, je policija po poročanju BBC-ja zaplenila. Slikarjeva družina je namreč zanikala, da je šlo za darilo, saj Picasso po njihovem mnenju ne bi nikoli podaril toliko del posamezniku, zato so vložili tožbo.
Presenetljive povezave in nenavadni zapleti
Omenjeno dražbo so prestavili zaradi dodatnega nenavadnega zapleta, saj se je izkazalo, da je električar Le Guennec dedič pokojnega Picassovega šoferja Bresnuja in bi dobil delež od prodaje. Izkazalo se je, da je Le Guennec bratranec prav tako pokojne Bresnujeve žene in eden izmed šestih dedičev, ki bi si razdelili denar, nabran s prodajo del. Pierre Blanchet iz dražbene hiše Drouot je povedal, da so dražbo odpovedali zaradi te presenetljive družinske povezave.
Zgodba o novih Picassovih delih se je začela zapletati letošnjega septembra, ko je upokojeni električar Le Guennec navezal stik z umetnikovimi potomci, da bi ti potrdili avtentičnost del. Trdil je, da mu je Picasso dal polno skrinjo svojih del, ko je tri leta pred slikarjevo smrtjo leta 1973 v njegovi francoski hiši nameščal protivlomilske alarme.
"Ničesar nisva storila narobe!"
O električarjevi zgodbi so slikarjevi potomci podvomili, zdaj pa bosta stvar v roke prevzela tudi policija in tožilstvo. Le Guennecova žena Danielle je za francosko radijsko postajo Europe 1 povedala: "Vsako jutro se lahko pogledava v ogledalo. Ničesar nisva storila narobe!"
Medtem, ko se Le Guennecova zgodba marsikomu zdi sumljiva, pa je Picassov šofer Maurice Bresnu dobro znan poznavalcem umetnosti. Nekatera dela iz njegove zbirke Picassovih del so že prodali na dražbi v devetdesetih letih. Na četrtkovi dražbi so imeli namen prodati skice in manjša slikarjeva dela, ki jih je podaril Bresnuju.