Lev Menaše je na Oddelku za umetnostno zgodovino filozofske fakultete do leta 2008 predaval občo zgodovino umetnosti novega veka, nato pa je bil do upokojitve v letu 2013 kot kritik in kustos samozaposlen v kulturi. Foto: Televizija Slovenija
Lev Menaše je na Oddelku za umetnostno zgodovino filozofske fakultete do leta 2008 predaval občo zgodovino umetnosti novega veka, nato pa je bil do upokojitve v letu 2013 kot kritik in kustos samozaposlen v kulturi. Foto: Televizija Slovenija
Barbara Borčić
Barbara Borčić je v polju sodobne umetnosti dejavna kot kustosinja, kritičarka, publicistka, urednica ter avtorica knjig s statusom samostojne ustvarjalke v kulturi s poudarkom na performansu in videoumetnosti. Foto: Dejan Habicht
Mario Berdič Codella
Mario Berdič Codella je kot organizator razstav, selektor, kustos in likovni kritik sodeloval pri več kot tisoč petdesetih samostojnih in skupinskih razstavah. Foto: Televizija Slovenija

O trojici nagrajencev, ki jih bodo nagradili v dvorani Lili Novy v Cankarjevem domu, je odločila žirija v sestavi Goran Milovanović (predsednik), Mateja Podlesnik in Petra Vencelj.

Ob likovni kritiki tudi organizacija razstav
Lev Menaše
(1950) je študiral umetnostno zgodovino na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer je diplomiral leta 1974. Tretjo stopnjo je končal leta 1977, doktorsko disertacijo pa 1982 in jo zagovarjal leta 1983. Dve leti pozneje je zaposlil na Oddelku za umetnostno zgodovino filozofske fakultete, kjer je do februarja 2008 predaval občo zgodovino umetnosti novega veka. Nato je bil do upokojitve v letu 2013 kot kritik in kustos samozaposlen v kulturi.

Menaše se je študijsko izpopolnjeval tudi v tujini. Leta 1976 v Rimu in Neaplju ter istega leta v Londonu in Utrechtu, v šolskem letu 1980/81 je bil Fulbrightov štipendist na Univerzi Kolumbija v New Yorku, leta 1987 v Benetkah in v Salzburgu, nato 1990 na Dunaju, 1992 v Münchnu in še v Londonu štiri leta pozneje.

Ob likovni kritiki se posveča tudi organizaciji razstav, pri čemer lahko kot najpomembnejše izpostavimo razstave z Grupo Junij (v jugoslovanskem kulturno-informacijskem centru v Parizu je v okviru prireditve Mois de la Photo à Paris novembra 1988 za eno od njih osvojil nagrado za selektorja), več razstav v Galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani, serijo razstav v Galeriji Prešernovih nagrajencev v Kranju in Galeriji Hypo v Ljubljani.

Poudarek na performansu in videoumetnosti
Umetnostna zgodovinarka in anglistka Barbara Borčić (1954) je študirala medijske študije in antropologijo podobe na ISH – Institutum Studiorum Humanitatis – Fakulteti za podiplomski humanistični študij v Ljubljani. V polju sodobne umetnosti je dejavna kot kustosinja, kritičarka, publicistka, urednica ter avtorica knjig s statusom samostojne ustvarjalke v kulturi s poudarkom na performansu in videoumetnosti.

Leta 2005 je prejela priznanje Izidorja Cankarja, ki ga za dosežke v umetnostni zgodovini podeljuje Slovensko umetnostnozgodovinsko društvo. Barbara Borčić je članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam).

Sodelovanje pri razstavah doma in v tujini
Mario Berdič Codella
(1962) je samostojni ustvarjalec v kulturi, deluje kot kustos in kritik recenzent. Med drugim je član Društva likovnih kritikov Slovenije (SDLK) in častni član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM). Kot organizator razstav, selektor, kustos in likovni kritik pa je sodeloval pri več kot tisoč petdesetih samostojnih in skupinskih razstavah, tako doma kot v tujini.