Urugvajski zvezdnik Erwin Schrott bo s sopranistko Jaquelino Livieri nastopil 27. junija. Foto: EPA
Urugvajski zvezdnik Erwin Schrott bo s sopranistko Jaquelino Livieri nastopil 27. junija. Foto: EPA
false
V okviru festivala bo dvakrat uprizorjen tudi Verdijev Otello. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Festival Ljubljana bo 27. junija slavnostno odprl koncert opernih arij, na katerem bosta nastopila urugvajski zvezdniški basbaritonist Erwin Schrott in argentinska sopranistka Jaquelina Livieri.

Na koncertu na Kongresnem trgu bodo na programu arije Rossinija, Mozarta, Bellinija, Verdija, Donizetttija, Gounoda, Thomasa in Puccinija.

Že 17. junija bo pestro festivalsko dogajanje uvedel muzikal Mamma Mia!, ki ga bodo potem uprizorili še nekajkrat, štiri dni pozneje se obeta večer festivalskih uspešnic na letošnji Poletni noči. 4. in 5. julija bo v Slovenski filharmoniji nastopil pianist Denis Macujev, 19. julija pianist Simon Trpčeski. Med solisti bosta gostovala tudi violinista Dmitrij Sitkovecki in Sergej Krilov.

13. in 14. julija bo v Cankarjevem domu na ogled balet Konfucij, ki ga podpisuje koreografinja Dešin Kong, 77. generacija potomstva velikega kitajskega filozofa, izvedli pa ga bodo člani kitajskega nacionalnega opernega in plesnega gledališča.

Iz Amsterdama na prvi septembrski dan znova prihaja na ljubljanski oder Kraljevi orkester Concertgebouw, ki je pod vodstvom Marissa Jansona nastopil za konec festivala pred dvema letoma, letos pa bodo glasbeniki igrali pod taktirko Daniella Gattija.

Simfonični orkester Shenzhen, ki je od ustanovitve leta 1982 sodeloval s številnimi uglednimi umetniki, med drugim s skladateljem in dirigentom Tanom Dunom, ki se je v obeh vlogah slovenskemu občinstvu predstavil že večkrat, nazadnje na lanskem festivalu, bo v Slovenski filharmoniji nastopil 8. septembra. Festival bo gostil tudi Londonski simfonični orkester z dirigentom Gianandreo Nosedo. Z orkestrom bo 24. avgusta v Cankarjevem domu nastopila uveljavljena slovenska violinistka Lana Trotovšek. Dan prej bo v Slovenski filharmoniji nastopil Litovski komorni orkester.

Avgustovski večer bo še dodatno ogrel strastni flamenko
Avgustovsko dogajanje bo med drugim v znamenju flamenka, 25. bo v Križankah na ogled predstava Vida!, že dan pozneje pa bo nastopil Vlado Kreslin z gosti. Zadnji trije dnevi avgusta bodo v znamenju plesne predstave Sissi plesnega ansambla Sandorja Romana, ki bo nastopil z Budimpeškim romskim simfoničnim orkestrom.

Dve predstavi Otella
Med opernimi dogodki izpostavljajo večere s poljskim tenoristom Piotrom Bezcalo 6. septembra ter dve predstavi Verdijevega Otella, ki ga je SNG Opera in balet Ljubljana v svoj repertoar uvrstil v počastitev 400. obletnice smrti dramatika Williama Shakespearja, po predlogi katerega je nastal libreto opere. Prvi večer se bo v naslovni vlogi predstavil Jose Cura, drugi večer Walter Fraccaro. SNG Opera in balet Maribor bo gostoval z baletom Gusar, ki je nastal po motivih istoimenske Byronove pesnitve.

12. in 13. septembra pa bodo v Cankarjevem domu s predstavo Up&Down nastopili člani akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga. Eifman se v ljubezenski zgodbi, umeščeni v zgodnja 20. leta preteklega stoletja, znova ukvarja s psihološko tematiko in posega na področje duševnih motenj, destruktivnosti in podzavesti. Balet združuje glasbo Albana Berga, Franza Schuberta in Georgea Gershwina.

Ljubiteljem gledališča bosta namenjeni gledališki predstavi Plyade v izvedbi gledališča La MaMa iz New Yorka in Tako je govoril Zaratustra Anton Podbevšek teatra z avtorsko glasbo v izvedbi skupine Laibach.

2. septembra bodo nastopili Laibach in člani simfoničnega orkestra RTV Slovenija, 5. septembra pa Manca Izmajlova.

Erwin Schrott



Piotr Bezcala

Sissi

Up&Down