Pianistka Tina Mauko v avtorskem glasbenem performansu Snežna kraljica kombinira avtorsko glasbo z improvizacijo na klavirju in performans. Snežno kraljico po zamisli mlade slovenske skladateljice, pianistke in improvizatorke spoznamo v pravljici s sedmimi zgodbami kot strašen lik, ki ugrabi dečka Kaja. Foto: Ljubljana festival
Pianistka Tina Mauko v avtorskem glasbenem performansu Snežna kraljica kombinira avtorsko glasbo z improvizacijo na klavirju in performans. Snežno kraljico po zamisli mlade slovenske skladateljice, pianistke in improvizatorke spoznamo v pravljici s sedmimi zgodbami kot strašen lik, ki ugrabi dečka Kaja. Foto: Ljubljana festival
false
Skladatelj Pavel Mihelčič je v okviru projekta Zeleno polje, rdeča prst predstavil tudi posebno solistično skladbo s posebej za to priložnost izdelanimi tolkali iz kamnov in pečene gline. Tolkala so izdelali kiparji Alenka Vidrgar, Dragica Čadež in Boštjan Lapajne, do 21. septembra pa bodo na ogled v Viteški dvorani Križank. Foto: Ljubljana festival
false
Z romantičnim baletom v treh dejanjih Gusar v koreografiji Aivarsa Leimanisa na glasbo Adolpha Adama pod taktirko Farhadsa Stada in Simona Robinsona se bo predstavil baletni ansambel SNG Maribor. Predstava, ki je premiero doživela aprila letos v Mariboru, prvič na slovenskih tleh uprizarja balet Gusar v celoti. Foto: Tiberiu Marta / SNG Maribor

bo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki letos praznuje svojo 60-letnico, in pod taktirko francoskega maestra Marca Piolleta izvedel izbor arij iz najbolj znanih oper francoskih in italijanskih avtorjev 19. stoletja.

Beczała, eden najbolj iskanih pevcev in stalni gost najprestižnejših opernih hiš in festivalov, ki poleg glasu slovi tudi po goreči predanosti vsaki vlogi, bo med drugim izvedel Puccinijevo arijo iz opere Turandot Nessun dorma, ki mu je zelo ljuba, ter Donizettijevo Tombe degl'avi miei iz opere Lucia di Lammermoor.

Beczala je pred koncertom sporočil,da je dirigent Piollet arije dramaturško zelo dobro povezal v koncertni program, sam Piollet pa je dodal, da si je želel arije, ki so lahko bodisi zelo dramatične, lirične ali počasne, postaviti v močen kontrast.

Mihelčičeva skladba za kamne, keramiko in vodo in razstava posebnih tolkal
Po predstavitvi avtorskega projekta skladatelja Pavla Mihelčiča Zeleno polje, rdeča prst, ki je vključeval tudi posebno solistično skladbo, tematsko povezano z naravo, bodo v Viteški dvorani Križank do 21. septembra na ogled tudi posebna tolkala iz kamnov in pečene gline, s katerimi je Mihelčič izvedel 22-minutno skladbo z naslovom Kamen in voda.

Mihelčič je tolkala za skladbo za kamne, keramiko in vodo zasnoval prav za to priložnost v sodelovanju z akademskimi kiparji Alenko Vidrgar, Dragico Čadež Lapajne in Boštjanom Lapajnetom. V skladbo je vključil še vodo, ki je poleg zvoka uporabljena kot vizualni učinek z lomljenjem barv v vodi. Njegovo zvočno pustolovščino so v recitacijah povezovale misli avtorja iz njegovih esejev oziroma razmišljanja o glasbi.

Od Snežne kraljice, Gusarja do Pesmi mojih kraljev
Pred iztekom 64. Ljubljana festivala, ki se bo končal z nastopom Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga 12. in 13. septembra s predstavo Up & Down, je še dober teden dni. V sredo bo v Križevniški cerkvi pianistka Tina Mauko predstavila avtorski glasbeni performans Snežna kraljica, ki ga ni navdahnila popularna Disneyjeva različica, temveč zgodba, v kateri je kraljica zlobna in ugrabi dečka Kaja. Tina Mauko je razkrila, da je za nastop nastala skladba v sedmih delih. V ozadju bo predvajana njena posneta avtorska glasba, na katero bo improvizirala na klavirju, v performans, za katerega je pripravila sceno in kostume, pa bo vključene tudi nekaj igre.

Za ljubitelje baleta bo v sredo na sporedu predstava Gusar v plesni stvaritvi latvijskega baletnega ustvarjalca, koreografa in plesalca Aivarsa Leimanisa, ki jo bo v Cankarjevem domu izvedel baletni ansambel SNG Maribor. Simfonični orkester iz kitajskega mesta Šendžen je bil ustanovljen leta 1982 in velja za enega najboljših kitajskih orkestrov ter veliko koncertira tudi na tujem. Na Ljubljana festivalu se bo v četrtek predstavil s kitajskim violinskim virtuozom Čenom Šijem pod taktirko Daja Lina. V soboto bo v Križankah na sporedu z današnjega dne prestavljeni koncert Mance Izmajlove Pesmi mojih krajev.