"Za obiskovalce bomo odprli sosednje stanovanje, kjer je Jimi Hendrix, še eden izjemen glasbeni imigrant, našel navdih in srečo ter prekoračil vse glasbene meje v razcvetu rock'n'rolla," dogodek razširitve Händlove hiše opisuje Wesley Kerr, predsednik londonskega odbora sklada, ki bo v ureditev Hendrixovega doma - muzeja investiral dobrih 1,4 milijona evrov. Foto: EPA

Par modrih spominskih plošč na zunanjem zidu stavbe iz 18. stoletja slavi dva glasbena velikana, ki sta živela tu: Jimi Hendrix na 23 Brook Street in George Frideric Händel na številki 25. Ločeni hiši, zgrajeni 1721, sta zdaj povezani kot The Handel House Museum.
Čeprav pisarne, so bili prostori deležni velikega zanimanja
Na naslovu 25 Brook Street je nemški skladatelj živel skoraj 40 let in za celotno hišo plačeval 60 funtov (72 evrov) letno. Händlovo hišo v Londonu so odprli 2001 in detajlno poustvarili notranjost prostorov iz časa njegovega tamkajšnjega bivanja, Hendrixove sobe, ki so že izgubile podrobnosti tistega časa, pa so postale pisarne za muzejsko osebje. V teh podstrešnih sobah s hišno številko 23 si je pisarne uredilo muzejsko osebje.

Kljub spremembi namembnosti in videza pa je za ogled prostorov veljalo veliko zanimanja med številnimi glasbeniki ali rokovskimi navdušenci in turisti. Osebje je občasno tudi dovolilo vstop obiskujočim glasbenikom ali VIP-obiskovalcem, ko pa so iz prostorov odstranili mize in računalnike in organizirali odprti dan muzeja, so bili prostori od jutra do večera nabito polni. Enako se je zgodilo na enkratni razstavi ob 40-letnici Hendrixove smrti.
Edini Hendrixov dom
Zdaj jim bo The Heritage Lottery Fund omogočil, da pisarniške prostore preselijo in v podstrešnih sobah, kjer je nekoč živel Jimi Hendrix, uredijo muzej, v katerem bo predstavljeno njegovo življenje, delo in glasbena zapuščina. Sklad bo zagotovil 1,2 milijona funtov (1,4 milijona evrov) za obnovo sob, da bodo videti kot leta 1968, ko je Hendrix plačal 30 funtov (36 evrov) na teden, in si stanovanje delil s prijateljico Kathy Etchingham, poroča The Guardian.
Hendrix se je rodil v Seattlu in je bil, ko je leta 1966 prvič prišel v London, skoraj neznan. Kmalu po prihodu v London, se je med glasbeno skupnostjo razširila beseda o njegovem neverjetnem talentu in kmalu je prišla tista noč, ko so med njegovim občinstvom bili glasbeniki, kot so John Lennon, Eric Clapton, Pete Townshend, Mick Jagger. Njegov prvi album z naslovom Are You Experienced (1967), ki ga je izdal s skupino Jimi Hendrix Experience, je vključeval skladbe, kot so Purple Haze in Foxy Lady, ter ga uvrstil med mednarodne zvezde. Čeprav je večino časa preživel na turnejah, pa se je leta 1968 vrnil v London, da bi si ustvaril svojo bazo. Podstrešno stanovanje na 23 Brook Street je z grenkobo imenoval "edini dom, ki sem ga kadar koli imel".
Za to "sosedsko" naključje je vedel tudi Hendrix, ki naj bi v bližnji trgovini s ploščami kupil glasbo, ki jo je Händel napisal v času svojega bivanja na Brook Street. Nekateri kritiki celo trdijo, da lahko Händlove motive zaznamo v hrupnih kitarskih akordih poznejših Hendrixovih skladb.