Slavnostno odprtje rudnika je trenutno predvideno za začetek letošnjega decembra. Foto: BoBo
Slavnostno odprtje rudnika je trenutno predvideno za začetek letošnjega decembra. Foto: BoBo

Na ministrstvu za kulturo pa nadaljuje pripravo pravnih podlag s prenosa zaposlenih in dejavnosti z rudnika v likvidaciji na Center za upravljanje z dediščino živega srebra, je za Radio Slovenija poročala Nina Brus. Vlada je včeraj za vršilko dolžnosti direktorja tega zavoda imenovala Tatjano Dizdarević. S tem se razpleta klopčič težav, povezanih z rudnikom.

Dizdarevićeva je bila na položaj v. d. direktorice CUDHg-ja imenovana tretjič; vmes je zavod pol leta vodil Jože Žižek. Imenovanja, sprejetega na predlog ministra za kulturo Toneta Peršaka, ni pričakovala, se ji je pa odločitev ministra "zdela logična, ker gre vendarle za začeta dela na rudniku, ki jih nadaljujemo". Prednostna naloga ostaja prenos zaposlenih in dejavnosti z rudnika v likvidaciji na idrijski Zavod CUDHg. "Pa tudi prenos nepremičnin oziroma osnovnih sredstev z rudnika na Republiko Slovenijo in potem v upravljanje Centru."

Odločitev vlade pozdravljajo tudi zaposleni na rudniku. "Odločitev vlade se mi je zdela pravilna. Ona je že od začetka pri rudniku in ve, kako zadeve potekajo," se strinja tehnični vodja vzdrževanja Robert Majnik.

Dizdarevićeva je ob tem poudarila: "V vsem tem vmesnem času so se na rudniku izvajala vsa vzdrževalna dela in monitoring skladno s potrjenim programom dela in finančnim načrtom za leto 2016, ki ga je v sodelovanju z Rudnikom živega srebra Idrija pripravil gospod Žižek."

Žižek ocenjuje, da mu je uspelo stabilizirati poslovanje Zavoda in da so narejeni kakovostni nastavki za dokončanje začetih dejavnosti in projektov. Poskrbel je tudi za nadaljevanje obnove območja topilnice. "V času mandata gospoda Žižka so bila zagotovljena premostitvena sredstva, ki jih Center kot javni zavod ni imel," je pojasnila Dizdarevićeva. Slovesno odprtje je predvideno za sredino decembra.