Muzej Belvedere na Dunaju se med drugim ponaša z največjo zbirko del Gustava Klimta na svetu. Foto: EPA
Muzej Belvedere na Dunaju se med drugim ponaša z največjo zbirko del Gustava Klimta na svetu. Foto: EPA
Agnes Husslein-Arco
Agnes Husslein-Arco, ki je na Dunaju in v Parizu študirala umetnostno zgodovino in arheologijo, je bila v sedemdesetih letih prvakinja Avstrije v umetnostnem drsanju v kategoriji plesnih parov. Foto: EPA

Po poročanju časopisa Hamburger Abendblatt je Husslein-Arcova ustvarjala nedopustne stroške za ustanovo in muzejsko osebje najemala za zasebne storitve. Ta sporna plačila naj bi odobrila računovodja muzeja Ulrike Gruber-Mikulcik, ki so jo odpustili že prejšnji teden.

Na sestanku upravnega odbora je direktorica priznala svoja protipravna dejanja in ponudila, da povrne škodo, ob čemer je navedla, da gre za znesek med 13.000 in 30.000 evrov.

V resnici bistveno višji zneski
Vendar se je izkazalo, da gre za bistveno večje zneske. Med drugim je direktorica najela revizijsko družbo, ki je muzeju zaračunala kar 130.000 evrov za revizijo skladnosti njegovega delovanja z zakonom.

"S trenutno ekipo zaposlenih si ne zamišljam, da bi se muzej lahko vrnil v normalno stanje in gradil na podlagi preteklih uspehov," je pojasnil minister Drozda. Dodal je, da mu nikakor ni jasno, kako so lahko prišli do šestmestnega zneska za revizorje. "Lahko ste prepričani, da ta znesek ne bo plačan," je še dodal.

Direktorici vendarle priznavajo uspešnost
Upravni odbor je po priznanju malverzacij Husslein-Arcove vseeno glasoval, da ta ostane na svojem položaju, dokler se ji ne izteče pogodba. Za tako glasovanje so se odločili zaradi direktoričinih "nedvomnih dosežkov" med njenim 10-letnim vodenjem muzeja.

Minister je zdaj za izvršnega direktorja imenoval Dieterja Bognerja, ki bo sodeloval z direktorico, dokler ji s koncem leta ne poteče pogodba.

Agnes Husslein-Arco je na direktorski stolček Belvederja sedla v začetku leta 2007 in v tem času ji je uspelo število obiskovalcev s takratnih 360.000 na leto dvigniti na več kot milijon.