Patricija Crnkovič je Slovenijo in RTV Slovenija na tekmovanju zastopala že pred štirimi leti. Foto: Nikola Janušič
Patricija Crnkovič je Slovenijo in RTV Slovenija na tekmovanju zastopala že pred štirimi leti. Foto: Nikola Janušič
Evrovizijski mladi plesalci 2017
Žiriji je predsedoval Tomaž Rode. Foto: Nikola Janušič

Tekmovanje, na katerem je prvič nastopala že leta 2013, jo bo decembra popeljalo v Prago. Patricijo Crnkovič je soglasno izbrala žirija v sestavi Tomaž Rode (predsednik žirije), Rosana Hribar in Maruša Vidmar. Na izboru, ki je potekal v Studiu 1 Televizije Slovenija v organizaciji Uredništva glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija (in v sodelovanju z Društvom baletnih umetnikov Slovenija), se je predstavilo šest nadarjenih mladih plesalk. Poleg izbrane predstavnice so zaplesale še Špela Jezovšek, Arnika Matko Juvančič, Katarina Miklavec, Vita Mutec in Ingrid Tušar.

Spodbuda mladim plesalcem, da pokažejo svoj potencial
Evrovizijsko tekmovanje mladih plesalcev prirejajo na dve leti, namenjeno pa je najboljšim mladim plesalcem, starim od 16 do 21 let. Tekmovanje, ki ga prenašajo številne televizijske hiše po Evropi, prireja Evropska radiodifuzna zveza EBU, katere članica je tudi RTV Slovenija. Vsaka izmed članic zveze EBU pošlje na tekmovanje svojega najboljšega predstavnika, na tekmovanje pa se lahko prijavijo plesalci vseh plesnih zvrsti. EBU je dogodek zagnal pred 31 leti kot partnerja evrovizijskemu tekmovanju mladih glasbenikov. To tekmovanje je pomemben dogodek tako za mlade plesalce kot za promocijo plesne umetnosti prek javnih medijev, ki skrbijo za pomembnost kulturnih dogodkov. Mlade evropske plesalce spodbuja, da dokažejo svoj potencial pred žirijo in številnimi televizijskimi gledalci.

Slovenijo so do zdaj na tekmovanju zastopali Urša Vidmar (1993), Damjan Mohorko (1995), Ana Klašnja (1997, 1999), Eva Gašparič (2001), Anže Škrube (2003), Alena Medič (2005), Petra Zupančič (2011), Patricija Crnkovič (2013) in Staša Tušar (2015).