Amedeo Modigliani: Jeanne Hebuterne (s šalom), 1919. Foto: Wikiart
Amedeo Modigliani: Jeanne Hebuterne (s šalom), 1919. Foto: Wikiart
Pablo Picasso: Tihožitje in Tihožitje z zelenimi polkni, 1946.
Pablo Picasso: Tihožitje in Tihožitje z zelenimi polkni, 1946. Foto: Reuters
Pri Christie's bodo dražili tudi delo Ernsta Ludwiga Kirchnerja Blaue Artisten.
Pri Christie's bodo dražili tudi delo Ernsta Ludwiga Kirchnerja Blaue Artisten. Foto: Reuters

Slika, ki jo je prezgodaj umrli umetnik Amadeo Modigliani naslikal v zadnjih letih svojega kratkega življenja - umetnik je pri 35 letih umrl za posledicami tuberkuloze -, ni le delo enega najbolj liričnih portretistov zgodnjega 20. stoletja, temveč tudi podoba ene najbolj ganljivih ljubezenskih zgodb časa.

Umetnik je Jeanne spoznal leta 1917 v Parizu, kamor je iz rodnega Livorna pripotoval leta 1906. Pariz je bil tedaj umetniško središče sveta, v katerega so prihajali umetniki z vseh koncev, da bi bili v jedru najbolj prelomnih umetniških vrenj. Vztrajali so v svojih nekonvencionalnih umetniških smereh, pogosto ob hudem pomanjkanju. Eksistenčna stiska je pestila tudi Modiglianija, ki je bila skupaj s čezmernim popivanjem in uživanjem drog usodna za njegovo že tako šibko zdravje.

Ljubezenska zgodba s tragičnim koncem
Ko se je mlada študentka umetnosti srečala s čednim in postavnim Modiglianijem, je imel umetnik pred seboj le še tri leta življenja. Jeanne je postala protagonistka portretov, ki spadajo med umetnikova najlepša dela. Zaljubljenca sta tri leta preživela drug ob drugem in Modigliani ji je kljub nasprotovanju njene družine obljubljal poroko. Vendar je njuno zgodbo prekinila tragična smrt mladega umetnika, ki je januarja 1920 podlegel tuberkulozi n nedolgo po tem, ko so ga pokopali, je noseča Jeanne storila samomor.

Portret Jeanne Hébuterne, ki je bil od leta 1986 v zasebni zbirki, bodo na dražbi v Londonu ponudili 21. junija, pričakujejo pa, da bodo z njim iztržili 28 milijonov funtov. Močno upajo tudi v prodajo Picassovega kubističnega portreta njegove ljubimke Fernande Olivier.

Dve sliki v enem dnevu
Dan pozneje bodo Picassa ponujali tudi pri hiši Christie's. Gre za dve sliki, Tihožitje in Tihožitje z zelenimi polkni, ki ju je Španec naslikal 29. decembra leta 1946. Sliki sta ocenjeni na dva do tri milijone funtov. Po besedah Jayja Vincza, vodje oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri londonski Christie's, ponujata sliki izjemen vpogled v njegov proces dela. "Redko se zgodi, da imamo priložnost videti sliki, nastali v enem dnevu." Tudi Modiglianija bodo prodajali, in sicer njegovo sliko Madame Hanka Zborowska, na prodaj pa bodo med drugim še dela Paula Kleeja, Vasilija Kandinskega in impresionista Clauda Moneta.