Muzej je edini na svetu, ki predstavlja dediščino Sredozemlja, sama stavba pa stoji na obali največjega francoskega pristanišča. Foto: EPA
Muzej je edini na svetu, ki predstavlja dediščino Sredozemlja, sama stavba pa stoji na obali največjega francoskega pristanišča. Foto: EPA
Muzej so gradili 13 let, gradnja pa je stala 190 milijonov evrov. Stavba iz kovine in stekla je s kovinskim mostom povezana s trdnjavo Saint Jean iz 12. stoletja. Arhitekt Rudy Riccotti je o svoji stavbi dejal, da je "kot telo etiopskega atleta - ima njegove kosti in mišice, obenem pa 'meso' Ingresove kopalke". Foto: EPA

Izmed treh kandidatov za nagrado, ki so se uvrstili v ožji izbor, so zmagovalca izbrali v petek v Parizu na zasedanju odbora za kulturo parlamentarne skupščine Sveta Evrope, so sporočili iz Strasbourga.

Muzej je "prikazal nov in inovativen koncept v kraju z izjemno arhitekturo, kar ustreza vsem merilom Sveta Evrope za muzejsko nagrado", je pojasnila poročevalka parlamentarne skupščine Sveta Evrope za nagrado Vesna Marjanović iz Srbije.

Novodobna agora
Muzej predstavlja Sredozemlje kot rojstni kraj civilizacij in križišče evropskih ter arabskih kultur. Marjanovićeva je še posebej izpostavila vlogo muzeja kot "sodobne agore", ki s svojim izobraževalnim programom, pogovori z umetniki in pisatelji, seminarji, festivali in koncerti pritegne široko javnost.

Nagrada gre iz rok v roke
Svet Evrope muzejsko nagrado od leta 1977 podeljuje muzejem, ki po njegovem mnenju pomembno prispevajo k razumevanju evropske kulturne dediščine. Nagrajeni muzej dobi bronasti kipec španskega umetnika Joana Miroja, ki ga nato hrani eno leto, ter diplomo. Dobitnika izberejo s seznama, ki ga predlaga žirija Evropskega muzejskega foruma.

V zadnjih letih so nagrado dobili Muzej Baksi v turškem mestu Bayburt (2014), Muzej mesta Liverpool (2013) ter Muzej Rautenstrauch Joest v Kölnu (2012).

Pridobitev Evropske prestolnice kulture
Muzej evropskih in sredozemskih civilizacij (MuCEM) so odprli leta 2013, ko je bil Marseille Evropska prestolnica kulture. Stavbo na obali Sredozemskega morja so gradili 13 let, gradnja je stala 190 milijonov evrov. V muzeju je na ogled več kot milijon eksponatov s celotnega mediteranskega območja, ki se razteza od Španije do Izraela ter vključuje Balkan, Turčijo in Severno Afriko.