V študijskem letu 2015/2016 poleg lektorata slovenščine v BiH delujejo še lektorati v 26 državah. Foto: BoBo
V študijskem letu 2015/2016 poleg lektorata slovenščine v BiH delujejo še lektorati v 26 državah. Foto: BoBo

Novi vodja lektorata, ki ga financira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je Pavel Ocepek. Odprtja na Univerzi v Sarajevu so se med drugim udeležili minister za Slovence in zamejce po svetu Gorazd Žmavc, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za visoko šolstvo Stojan Sorčan, dekanja Filozofske fakultete Branka Kalenić Ramšak ter slovenski veleposlanik v Bosni in Hercegovini Iztok Grmek.

Branka Kalenić Ramšak je v svojem nagovoru poudarila moč besed, ki morajo združevati in povezovati različne kulture v skupno bivanje, vodja lektorata Ocepek se nadeja velikega zanimanja študentk in študentov za študij slovenščine, rektor Univerze v Sarajevu Muharem Avdispahić pa se je v imenu svoje države zahvalil Sloveniji za pomoč in sodelovanje pri njihovem vstopanju v evropski visokošolski in raziskovalni prostor. Na ministrstvu so prepričani, da bo lektorat slovenskega jezika v Sarajevu ponujal nove možnosti za sodelovanje med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino.

Poleg lektorata v BiH v študijskem letu 2015/2016 delujejo še lektorati v 26 državah, največ v evropskih, pa tudi v Argentini, na Japonskem, Kitajskem in v ZDA.