Modus Architects, Sandy Attia, Matteo Scagnol: Obvoznica, Bressanone (2012) Foto: Leonhard Angerer, Matteo Scagnol
Modus Architects, Sandy Attia, Matteo Scagnol: Obvoznica, Bressanone (2012) Foto: Leonhard Angerer, Matteo Scagnol
2A+P/A, IaN+, ma0, Mario Cutuli: Osnovna šola Marie Grazie Cutuli, Herat, Afganistan (2011)
2A+P/A, IaN+, ma0, Mario Cutuli: Osnovna šola Marie Grazie Cutuli, Herat, Afganistan (2011) Foto: Antonio Ottomanelli, Giovanna Silva
Attila Béres, Jusztina Balázs, Béres Architects: hiša Hideg, Kőszeg, Madžarska (2012)
Attila Béres, Jusztina Balázs, Béres Architects: hiša Hideg, Kőszeg, Madžarska (2012) Foto: Tamás Bujnovszky

Kot je ob podelitvi glavne nagrade piranesi zapisala žirija, niz posegov na obvoznici predstavlja elegantno vključevanje krajinske arhitekture v infrastrukturo. Prinaša kakovost in identiteto v del javnega področja, ki je pogosto spregledan in podcenjen. Ustvarja izjemne lokalne točke, ki bi sicer pomenile pozabljene trenutke v pokrajini.

Mednarodno priznanje si je prislužil madžarski biro Beres Architects za projekt Hideg House. Po presoji žirije hiša izkorišča antični kamnolom in strateško uokvirja poglede proti zaprti kamniti steni in odprtim pogledom proti jugu. Preprosti, skrbno izbrani ter kakovostno obdelani materiali ustvarjajo intimno ozračje in prostor za doživljanje samorefleksije.

Osnovna šola v Afganistanu za obnovo skupnosti
Še eno mednarodno priznanje so prejeli biroji 2A+P/A, IaN+, ma0 in Mario Cutuli za Osnovno šolo Marie Grazie Cutuli v Afganistanu. Projekt ni le simbol usklajevanja in obnove skupnosti. Ustvarja kompozicijo iz neposrednega razmerja med notranjimi in zunanjimi prostori. Skromen arhitekturni projekt z velikimi ambicijami je okrepljen s preprostimi, konstruktivnimi idejami ter nakazuje, da se lahko v prihodnosti spreminja.

Nagradili so tudi študente: Ambrož Bartol, Danaja Jovandič, Blažka Sevčnikar in Maja Volk s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani so prepričali z načrtom za začasno naselje za delavce drugega bloka jedrske elektrarne Krško. "Projekt vsebuje premišljeno analizo in proces načrtovanja začasnih bivališč. Izkorišča prednosti lokalnega gospodarstva ter hkrati upošteva socialne razmere," je študente pohvalila žirija.

Stefan Nuncic z Univerze v Gradcu je pozornost žirije pritegnil s projektom Nova osrednja državna knjižnica v Berlinu. Žirija je o njem zapisala: "Projekt z radikalnim pristopom predlaga drzen razvoj tipologije obstoječih knjižnic. Polemična prostorska in strukturna tehnika zagotavljata močno identiteto arhitekture in predstavljata zanimiv način shranjevanja in uporabe znanja."

Kakšna je vloga arhitekture v 21. stoletju?
Letošnji 31. Piranski dnevi arhitekture so ponudili razmislek o družbeni vlogi in pomenu arhitekture, njenih potencialih, da postane vitalno družbeno in komunikacijsko orodje, ter o odgovornosti, ki jo pri tem nosi arhitekt. Zadnjih 20 let je arhitektura postajala vsej bolj bahava, samozadostna in neuporabna, njeno angažiranost pa je prebudila šele svetovna kriza, so ugotovili prireditelji mednarodne konference, Obalne galerije Piran.

Več dni v enem
V zadnjih treh letih so se Piranski dnevi arhitekture z večdnevne konference skrčili na en sam dan, a so zaradi tradicije ohranili ime.