Čeprav letos ni izdal nove plošče, je Vlado Kreslin s svojim tradicionalnim decembrskim koncertom napolnil Cankarjev dom. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav letos ni izdal nove plošče, je Vlado Kreslin s svojim tradicionalnim decembrskim koncertom napolnil Cankarjev dom. Foto: MMC RTV SLO

Že mogoče, da so pesmi Vlada Kreslina same po sebi lirične mojstrovine, a vseeno marsikoga preseneti podatek, da je "mož s črno kitaro" letos izdal že svojo četrto pesniško zbirko, Pojezije. Po zbirkah Pesmarici (1999), Vriskanje in jok (2003) ter Venci - Povest o Beltinški bandi je namreč spet začutil "rahlo potrebo, da sem neke ljudi in situacije notri zabeležil in zamrznil. Podobno je bilo pri prejšnjih Vencih," je ob izidu za MMC razložil Kreslin.
"Ko pišeš peto poezijo, ta nastaja pod težo, da mora biti rima. In si obremenjen s pravilom tega, da to funkcionira v muziki. Mislim, da je to bolj zapleteno kot pisanje," je o razliki med pisanjem pesmi za petje in tistih za branje povedal glasbenik v literarnih vodah.

O kulturi v 2009 smo se pogovarjali še z:
- Draganom Živadinovom
- Robertom Waltlom

Kreslin je sicer svoj zadnji studijski album, Cesta, izdal leta 2007. V osnovi je sestavljen iz dveh delov: na prvem je bilo osem Kreslinovih solističnih pesmi, posnetih posebej za album, na drugem pa so bila t. i. križišča, ki jih je Kreslin posnel z različnimi gosti, kot so Neisha, Bališ, Šajeta in drugi. Lanski ponatis Ceste je bil dopolnjen s še štirimi novimi pesmimi, združenimi pod nazivom Stranpotja.

In čeprav se za Kreslina kdaj sliši, da je "slovenski Bob Dylan", je njegovo koncertno leto najbolj zaznamoval neki drugi veliki lirik popularne glasbe - 75-letni Leonard Cohen, ki je septembra nastopil v Beogradu. O preostalih kulturnih vrhuncih leta več v nadaljevanju.

___________________________________________________________________________

Naslov filma, ki se vam je v zadnjem letu najbolj vtisnil v spomin?
Pred dnevi sem na Tv Slo zamudil enega svojih najljubših filmov, Vanishing point.
Letos niti enkrat nisem bil v kinu. Verjetno tudi zaradi tega, ker mi je precej mučno iti v Kolosej.

Najboljša gledališka predstava iztekajočega se leta?
Kralj Lear, Gledališče Ulikses na Brionih.

Razstava, ki je letos na vas naredila največji vtis?
Pisma, ki jih je pisala Madonna svoji prijateljici iz internata, razstavljena v Rock'n roll Hall Of Fame v Clevelandu.

Najboljši koncert popularne ali klasične glasbe v letu 2009?
Leonard Cohen v Beogradu.

Kateri dogodek s kulturnega področja se vam je najbolj vtisnil v spomin?
Izid lastne zbirke POJEZIJE - če sem lahko iskren.

Ste obiskali letos kakšen kulturni dogodek zunaj meja?
Koncert neworleanske Beltinške bande - Preservation Hall Jazz Band v klubu Blue Note v New Yorku.

Kaj najbolj pogrešate oziroma česa si na področju kulture najbolj želite v novem letu?
Za začetek morda to, da se oddaje o kulturi na programu TV Slovenija preselijo v termin za normalne ljudi, ne samo za tiste, ki imajo probleme z nespečnostjo.