Na mednarodni znanstveni simpozij prihajajo strokovnjaki iz trinajstih držav. Foto: MMC RTV SLO
Na mednarodni znanstveni simpozij prihajajo strokovnjaki iz trinajstih držav. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik združenja španskih literarnih kritikov Ángel Basanta se je, zanimivo, španščine naučil šele v šoli - njegov materni jezik je namreč galicijščina. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Uvodno predavanje je potekalo v eni izmed "avtonomnih", osvobojenih predavalnic filozofske fakultete. Foto: MMC RTV SLO / A. J.

Naslov simpozija - Percepcija časa v jeziku in književnosti - skuša zaobjeti kompleksno tematiko časa, ki je prisotna v znanstvenih raziskavah tako jezikoslovnih, literarnovednih kot didaktičnih strokovnjakov. Predavatelji omenjenih področij v španščini in portugalščini med 24. in 26. novembrom odstirajo problematiko percepcije časa, ki ga izraža vodilo simpozija - verz španskega baročnega pesnika in pisatelja Francisca de Quevede: "Vsak kratek trenutek je dolgo minevanje" ("Todo corto momento es paso largo").

V treh dneh se bodo zvrstila predavanja okoli 70 strokovnjakov iz Srednje in Južne Amerike ter Evrope. Na mednarodni znanstveni simpozij prihajajo strokovnjaki iz trinajstih držav: Španije, Srbije, Italije, Portugalske, Poljske, Slovaške, Hrvaške, Venezuele, Češke, Mehike, Bolgarije in Argentine ter seveda iz Slovenije.
Simpozij ima dve plenarni predavanji: prvi je bil na vrsti Ángel Basanta, predsednik španskega združenja literarnih kritikov, ki je danes dopoldne preletel zadnjih trideset let španskega romana, literarnega žanra, ki je imel, po njegovih besedah, "to srečo, da ga ni v Aristotelovi Poetiki in se mu zato ni treba uklanjati nobenim pravilom". (Tridesetica iz naslova njegovega predavanja se je menda čisto po naključju "uskladila" s tridesetletnico oddelka za hispanistiko.)

V petek ob 9.00 bo imela Elena de Miguel z madridske univerze predavanje z naslovom Ko se osebek glagola gibanja ne premika v prostoru in času: O metaforičnih rabah glagola andar.

Med drugim bo mogoče prisluhniti še predavanjem o temi državljanske vojne v španskem romanu (David Bercerra Mayor, 25. 11. ob 10.00), o konceptu časa v kronikah misijonarjev v 18. stoletju (Mirjana Polić Bobić, 25. 11. ob 15.00), o cikličnem času v romanu Instinto de Inez Carlosa Fuentesa (Mirjana Sekulić, 26. 11. ob 10.00), pa tudi številnim slovničnim temam, denimo, o konceptu časa v španski in srbski frazeologiji in tako dalje. Natančen program boste našli tukaj.

Katedri za španski jezik in književnost Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s tem simpozijem nadaljujeta tradicijo znanstvenih simpozijev o stikih med španskim in slovenskim jezikom, književnostjo in kulturo. Leta 1999 sta namreč že organizirali Mednarodno posvetovanje o Jorgeju Luisu Borgesu, leta 2005 pa Mednarodni simpozij ob 400. obletnici izida Don Kihota.

Vodja Katedre za špansko književnost in predstojnica Oddelka za romanske jezike, Branka Kalenić Ramšak, pa je prejšnji teden prejela visoko odlikovanje, red Izabele Katoliške, ki ga podeljuje Španija za širjenje jezika in kulture.