Richard Hamilton je bil pred smrtjo zaposlen s pripravo velike retrospektive svojega dela, ki bo potovala po več prestolnicah. Foto: EPA
Richard Hamilton je bil pred smrtjo zaposlen s pripravo velike retrospektive svojega dela, ki bo potovala po več prestolnicah. Foto: EPA
Richard Hamilton
Kolaž Kaj le dela današnje domove tako drugačne, tako privlačne? je Richard Hamilton izdelal leta 1956 za katalog razstave To je jutri v Londonu, kjer je bila objavljena črno-bela reprodukcija. Delo je služilo tudi kot plakat, ki je vabil na razstavo, Hamilton pa se je pozneje h kolažu še večkrat vračal in original predelal, leta 1992 je, na primer, dodal žensko bodibilderko.
Richard Hamilton
Hamiltonov poklon Picassovi obravnavi slavne Las Meninas, ki je bilo lani del razstave Homage Picassu v madridskem Pradu. Britanski umetnik je leta 1973 ustvaril podoben hommage Velazquezovi mojstrovini, kot ga je leta 1957 ustvaril Picasso. Foto: EPA

Delo z naslovom Kaj le dela današnje domove tako drugačne, tako privlačne? je verjetno tudi eno najbolj znanih del in sinonimov za umetnost po previsu 20. stoletja v drugo polovico. Kolaž ponuja gledalcu vpogled v skoraj povsem 'običajno' dnevno sobo z mišičnjakom, golim dekletom in pločevinko šunke ter drugimi banalnimi predmeti iz vsakdanjega življenja, s katerim si je prislužil naziv 'oče popa'. V nedavnem intervjuju je na vprašanje o odzivu ljudi na omenjeni slavni kolaž dejal: "Precej me dolgočasi, je pa krasen majhen vir dobička."
V galeriji Gagosian, kjer so tudi oznanili njegovo smrt, so prepričani, da so s Hamiltonovim slovesom izgubil 'eno svojih vodilnih luči'. "To je zelo žalosten dan za nas in naše misli so z Richardovo družino, zlasti ženo Rito in sinom Ridom," je povedal lastnik galerije Larry Gagosian. Bil je pionir v umetnosti neprimerljivih sposobnosti, domiselnosti in avtoritete, pravi, njegov vpliv na naslednje generacije pa ostaja neizmeren.
Umetnik, čigar vpliv ne zamira
Direktor londonske galerije Tate Nicholas Serota je o umetniku povedal, da so ga kolegi nadvse občudovali, vključno z Andyjem Warholom in Josephom Beuysom, Hamilton pa je ustvaril serijo izjemnih slik, risb, grafik in kolažev, ki so se ukvarjali s temami, kot so potrošništvo, glamur, proizvodnjo in popularno kulturo. Njegova fascinacija s potrošništvom je bila izrazito kritična, pravi Serota, moralne drže ni skrival niti pri izkazovanju nezaupanja politikom, od Thatcherjeve do Tonyja Blaira in Hugha Gaitskella. Šok in strahospoštovanje je naslovil delo, na katerem je v letih 2007 in 2008 upodobil nekdanjega britanskega premierja Blaira v kavbojski opravi.
Neutruden umetnik je bil kljub visoki starosti nekaj dni pred smrtjo zaposlen z veliko retrospektivo, ki jo je prihodnje leto oziroma v letih 2013 in 2014 načrtoval v Londonu, Los Angelesu, Philadelphii in Madridru.
Kaj je popart?
Richardu Hamiltonu umetnostna zgodovina tudi pripisuje, da je prav on skoval izraz 'popart'. Daljnovidne besede iz leta 1957 so se glasile nekako tako: "Popart je popularen (ustvarjen za širše občinstvo), prehoden (kratkoročna rešitev), pogrešljiv (hitro pozabljen), poceni, množično izdelan, mlad (namenjen mladini), domiseln, seksi, zagoneten, glamurozen, velik posel."
Beatlesi in njihov Beli album
Umetnika so pogosto povezovali z divjimi 60. leti, zlasti zaradi slike, na kateri sta Mick Jagger in trgovec z umetninami Robert Fraser upodobljena priklenjena z lisicami po policijski raciji. Hamiltonu pa se morajo zahvaliti tudi oboževalci britanske zasedbe The Beatles za platnico plošče White Album z monokromnim belim ozadjem, na katerem izstopa zgolj ime skupine.
Vendar tisti, ki so ga imeli priložnost srečati, si Hamiltona ne bodo zapomnili le po umetniškem talentu, ampak tudi skromnosti in smislu za humor.