V muzeju bodo na ogled tudi pisma in rokopisi Novalisa. Foto: Wikipedia
V muzeju bodo na ogled tudi pisma in rokopisi Novalisa. Foto: Wikipedia

Gradnja 16 milijonov evrov vrednega projekta naj bi bila končana do poletja 2019, načrte zanj pa je izdelal francoski arhitekt Christoph Mäckler. V muzeju bo na ogled postavljena edinstvena zbirka združenja Freies Deutsches Hochstift, v kateri so na ogled rokopisi Novalisa, Bettine von Arnim in Josepha von Eichendorffa. Združenje upravlja tudi Goethejevo hišo in muzej, ki ga letno obišče okoli 110.000 obiskovalcev.

Temeljni kamen so položili v ponedeljek, ob tem pa je ministrica za kulturo Monika Grütters romantiko označila za "ključno obdobje nemške in evropske zgodovine duha".

V muzeju, kjer bo okoli 1.800 kvadratnih metrov razstavnih površin, bodo na ogled literatura, umetnost in vsakodnevni predmeti, ki so jih ustvarjalci uporabljali v času romantike.

Gradnjo bosta sofinancirala nemška država in nemška zvezna dežela Hessen; vsaka bosta prispevali po štiri milijone evrov. Okoli 6,3 milijona evrov so zbrali s prostovoljnimi prispevki in donacijami, mesto Frankfurt pa bo prispevalo 1,8 milijona evrov.

Gradnja omenjenega muzeja je bila v preteklih letih povezana s številnimi prepiri, povezanimi predvsem s financiranjem muzeja. Mestne oblasti so najprej napovedale finančno pomoč v vrednosti štirih milijonov evrov, potem pa so se umaknile. Šele ko je bilo z zasebnimi donacijami zbranih več milijonov evrov, so se mestne oblasti znova vrnile k izvedbi projekta, piše Deutsche Welle.