Tema bienala je Insomnia Dyslexia, neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja. Predlagala jo je gostujoča kustosinja Ece Pazarbasi, ki je sodelovala tudi pri izboru del. Do 20. oktobra jih bo na ogled osem, vsa so ustvarili tuji avtorji. Na fotografiji delo Sanje Hurem: The Passage Foto: P74
Tema bienala je Insomnia Dyslexia, neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja. Predlagala jo je gostujoča kustosinja Ece Pazarbasi, ki je sodelovala tudi pri izboru del. Do 20. oktobra jih bo na ogled osem, vsa so ustvarili tuji avtorji. Na fotografiji delo Sanje Hurem: The Passage Foto: P74

Bienale predstavlja kratka videodela, v katerih mora avtor v manj kot petih minutah podati svojo vsebino, sporočilo ali misel. Prve izvedbe festivala so bile usmerjene predvsem v domač prostor, letos se bodo na bienalu predstavljali le tuji avtorji.

Glavna organizatorka in koordinatorka bienala Polonca Lovšin je prepričana, da so iznašli pravi format: gostujoči kustos predlaga temo in pomaga pri izboru del, ki prispejo na javni razpis. Ta je mednarodni, da zajame čim več avtorjev. Letošnji odziv je bil, kot je povedala umetnica in kustosinja Galerije P74, največji doslej: na razpis se je odzvalo 127 avtoric, avtorjev in avtorskih skupin z vsega sveta.

Tričlanska mednarodna žirija, v kateri je bila poleg glavne kustosinje Ece Pazarbaşı in Lovšinove še videoumetnica Elizabeth Cortinas Hidalgo, je med njimi izbrala osem del avtoric in avtorjev. Do 20. oktobra bodo na ogled dela Bonnie Begusch, Nena Belcheva, Anupong Charoenmitr, Heidi Hörsturz, Sanje Hurem, Local A., Dustina Luke Nelsona in Guida Nosarija.

Dvojnost kot posledica pomanjkanja spanja
Po mnenju Lovšinove so izbrana dela zelo različna. Na razstavi bodo predstavljena v sklopih po dve, glede na to, kako odgovarjajo na dano temo: ene vizualno in grafično, druge vsebinsko. Ta dvojnost, ki je vidna v konceptu Insomnia Dyslexia, je po njenih besedah prišla do izraza v celotnem izboru.

Kot je še povedala Lovšinova, imajo nekatera dela že v sebi izraženo dvojnost, npr. z dvema projekcijama znotraj videa, nekatera dela se vežejo na pomanjkanje spanja, nespečnost in sanje, nekatera pa na motnje v možganih. Insomnia Dyslexia je namreč neuradni izraz za stanje, ki ga povzroča pomanjkanje spanja ter se kaže kot težave z govorom in delovanjem posameznika. Motnja spanja povzroči, da ni ujemanja med mislijo in dejavnostjo telesa, napačno delovanje ali moteno govorjenje pa ima vedno svoj pomen. Videodela so lahko povezana s temo (ne)razumevanja telesa, s stanjem spanja, paradoksi delovanja možganov, s hiperrealnostjo in drugimi vsebinami, ki jih odpira koncept Insomnia Dyslexia.

Tokratni bienale je delo gostujoče kustosinje Ece Pazarbaşı, ki živi in dela v Carigradu in Berlinu. V svoji praksi združuje kuratorske pristope in umetniško raziskavo. V 13 letih delovanja je kurirala številne projekte, osredotočene na teme alternativnega izobraževanja, urbanizma, digitalnega in analognega javnega prostora, hrane, participatorne umetnosti, tehnologij in človeškega telesa. Sodelovala je pri številnih razstavah, med drugim pri postavitvi turškega paviljona na 52. beneškem bienalu.