V zadnjem času se je Hall zaradi težav z zdravjem umaknil iz javnega življenja. Foto:
V zadnjem času se je Hall zaradi težav z zdravjem umaknil iz javnega življenja. Foto:

Na Jamajki rojeni Hall, ki je akademsko kariero začel kot asistent na prvi britanski katedri za kulturne študije, ki so jo na birminghamski univerzi ustanovili leta 1964, je bil med letoma 1979 in 1997 univerzitetni profesor sociologije. Pozneje se je povzpel na čelo univerze Open University in postal ključna osebnost v razvoju kulturologije kot akademske discipline.

Kljub zavidljivi karieri pa je njegov vpliv segal tudi onkraj meja višjega šolanja: njegovo pisanje o rasi, spolu, spolni usmerjenosti in identiteti ter o povezavi med rasnimi predsodki in medijskim prikazom v zgodovinskem kontekstu velja za prelomno. V osemdesetih je objavljal v publikaciji Marxism Today; revija je s svojo kritiko thatcherizma pod vprašaj postavljala klasično levičarsko držo, da kulturo določajo zgolj gospodarske sile - stališče, ki je pozneje vplivalo tudi na laburistična voditelja Neila Kinnocka in Tonyja Blaira.

"Levica je brez vizije"
V enem izmed svojih zadnjih intervjujev (za The Guardian, pred dvema letoma) je Hall izrazil svoj pesimizem v povezavi s politiko. "Levica je v težavah. Nima nobenih idej in nobene svoje neodvisne analize, torej tudi nobene vizije. Vse, kar delajo, je, da merijo temperaturo: "Uf, tole ni dobro, gremo bolj na levo." Nobenega občutka nimajo za to, da mora biti politika vzgojna, da mora spreminjati, kako ljudje gledajo na svet."

Hall je bil že na rodni Jamajki deležen "klasične" britanske izobrazbe, ki mu je pomagala do štipendije za oxfordsko univerzo leta 1951. Diplomiral je iz angleščine, a nato opustil doktorat na temo Henryja Jamesa ter se osredotočil na politiko. Bil je eden izmed soustanoviteljev revije New Left Review.

Še septembra je v britanskih kinematografih gostoval dokumentarec The Stuart Hall Project režiserja Johna Akomfraha. O njem so denimo pri Observerju zapisali: "Jasno ti postane, kako ključen je bil Hallov glas za formulacijo ključnih debat našega časa - na temo rase, spola in spolnosti - in kako se je konservativna struja v zadnjem času trudila marginalizirati njegovo niansirano razumevanje te dežele."