V Afganistanu so odkrili 2600 let star budistični samostan s kupolastimi svetišči (stupami), podobnimi nepalski stupi na sliki, pred katero budisti še danes organizirajo slavja in procesije ob verskih praznikih. Foto: EPA
V Afganistanu so odkrili 2600 let star budistični samostan s kupolastimi svetišči (stupami), podobnimi nepalski stupi na sliki, pred katero budisti še danes organizirajo slavja in procesije ob verskih praznikih. Foto: EPA
kip bude v Bamiyanu
Tema arheoloških ostankov je še posebej občutljiva zaradi spomina na 55 metrov visoke kipe Bude v afganistanski dolini Bamijan, ki so jih leta 2001 z dinamitom razstrelili talibani. Na fotografiji je eden izmed kipov pred uničenjem. Foto: EPA
uničen kip bude v Bamijanu
Talibani so kip Bude v dolini Bamijan razstrelili z dinamitom, ker je zanje predstavljal simbol poganstva. Ostanki v steno iz peščenjaka vklesanega kipa Bude, pred katerim se igrajo afganistanski otroci, zdaj čakajo na obnovo. Foto: EPA

Versko središče iz 7. stoletja pr. n. št. so po poročanju agencije AP odkrili v Mes Ajnaku ob znani svilni cesti, ki je skozi zgodovino trgovsko povezovala Azijo in Evropo. Samostan ogroža načrt kitajskega podjetja, ki želi začeti izkopavati drugo največje še neizkoriščeno nahajališče bakra na svetu, ležeče pod ruševinami starodavnih budističnih zgradb.

Uničenje samostana zaradi velikih zaslužkov?
Arheologi se bojijo, da bo samostan, skupaj s kupolastimi svetišči – stupami, uničen, ko bo rudnik začel delovati. Kitajski 3,5 milijarde ameriških dolarjev visoki vložek v rudnik je ena največjih tujih naložb v Afganistan. Z njo si je Peking zagotovil tudi prednost pri pogajanjih za izkoriščanje afganistanskega rudninskega bogastva.

Tudi afganistanska vlada si obeta letno od rudnika 1,2 milijardi dolarjev, poleg tega pa bi ta odprl tudi mnogo delovnih mest. Ruševine budističnega samostana so odkrili delavci med izkopavanjem za metalurško družbo MGC, ki jo podpira kitajska vlada.

Temačni spomini na talibansko uničenje kipov
Tema arheoloških ostankov je še posebej občutljiva zaradi spomina na 55 metrov visoke kipe Bude v afganistanskem Bamijanu, ki so jih leta 2001 z dinamitom razstrelili talibani, za katere so kipi predstavljali simbol poganstva.

Ker nihče od vpletenih noče biti kriv za podobnega uničenje zgodovinskih ostankov v Mes Ajnaku, sta MGC in afganistanska vlada dosegla sporazum, po katerem imajo arheologi tri leta časa za reševanje in ohranitev samostana.

Dobili tri leta, potrebovali bi jih vsaj deset
"Želeli bi delati po naših načelih – če ne delamo po arheoloških načelih, nismo nič boljši od roparjev in prekupčevalcev," je povedal glavni afganistanski arheolog Abdul Rauf Zakir, ki pravi, da si njegovi poklicni kolegi zdaj prizadevajo, da bi jim podaljšali rok, saj drugače ne bodo imeli dovolj časa, da bi relikvije ohranili.

"Najdišče je tako veliko, da bi zahtevalo najmanj 10 let arheološkega dela. V treh letih lahko kvečjemu dokumentirajo, kaj vse se nahaja tam, " je položaj za AP označila ameriška arheologinja Laura Tedesco. Zaradi pomanjkanja denarja in ljudi je po mnenju drugih arheologov dozdajšnje reševanje potekalo počasi, postopno in ni imelo veliko učinka.

V samostanskem kompleksu, ki so ga izkopali, so naleteli na hodnike in sobe, okrašene s freskami ter napolnjene s tudi do 10 metrov visokimi glinenimi in kamnitimi kipi Bude. Do zdaj so našli več kot 150 kipov.