Vsako leto razpišejo drugo temo, letos so ustvarjali na temo živali. Foto: JSKD
Vsako leto razpišejo drugo temo, letos so ustvarjali na temo živali. Foto: JSKD
Sinji vrh
Program likovne delavnice zahteva poseben pristop mentorja in večjo odprtost udeležencev, samoiniciativnost in sodelovanje pri razvijanju programa v okviru izbrane teme. Foto: JSKD

Delavnica ponuja intenzivno in zbrano celotedensko delo, pravi Andreja Koblar Perko, samostojna strokovna svetovalka za likovno dejavnost pri JSKD-ju. "Udeleženci delajo na določeno temo, ki je vsako leto drugačna." Dolgoletni mentor, akademski slikar Tone Rački, je tudi tokrat vnaprej pripravil vaje, ki pomagajo udeležencem, da razvijajo likovni občutek in začnejo razmišljati in gledati na način, ki omogoča risbo.
Letos je Rački za temo izbral domače in divje živali, ki so lahko, kot je ob tem zapisal, hvaležen motiv za sliko, risbo ali grafiko. "Da bi jih lahko dobro narisali, je treba poznati predvsem njihovo anatomsko in likovno zgradbo," še meni mentor. Andreja Koblar Perko pa predvsem poudarja opazovanje razmerij med širino, dolžino, maso in smerjo.
Na razpisano temo se je prijavilo deset udeležencev, kar je po besedah Andreje Koblar Perko zelo primerno število za dovolj poglobljeno delo. Proces dela ne sloni le na dialogu z mentorjem, ampak lahko opazujejo tudi delo drugih ljubiteljskih slikarjev, se pogovarjajo in prisluhnejo korekturam. "Sinji Vrh je odlična lokacija za likovnike," še pravi. "Prvič ponuja tamkajšnji atelje idealne pogoje, saj delamo notri za slikarskimi stojali, poleg tega je ravno prav odmaknjeno od vsega. Tudi nekoliko bolj hladna klima je v vročih poletnih dneh ugodna."
Slikanje žanra in kiparjenje v kamnu
Avgusta pripravlja Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) še dve likovni delavnici z dolgoletno tradicijo. V Šmartnem ob Paki bodo med 7. in 16. avgustom preverjali, ali je slikanje vsakdanjega življenja danes še aktualno. Konec meseca, natančneje med 24. in 28. avgustom, pa bodo v kamnolomu Lesno Brdo pri Vrhniki kiparili v kamnu. Prva delavnica bo potekala pod mentorstvom Dušana Fišerja, drugo bo vodila Alenka Vidrgar.
Z odzivom na razpisane teme poletnih likovnih delavnic so organizatorji zadovoljni. Nekateri se vračajo več let zapored, vse delavnice pa imajo zelo dolgo tradicijo. Na Sinji Vrh pri Ajdovščini se vračajo 16 let, sicer pa ima julijska delavnica tridesetletno tradicijo. Kiparsko delavnico organizirajo od leta 1997, v Šmartnem ob Paki pa bo potekala že 29. leto.