'Danes je umrl moj oče ... njegovo srce se je preprosto ustavilo,' je za moskovski radio zapisal njegov sin, prav tako znan režiser German ml. Foto:
'Danes je umrl moj oče ... njegovo srce se je preprosto ustavilo,' je za moskovski radio zapisal njegov sin, prav tako znan režiser German ml. Foto:

Aleksej German se je rodil 20. junija leta 1938 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu. V svoji karieri je sicer posnel le štiri filme, z njimi pa pomembno navdihoval zdajšnjo generacijo ruskih režiserjev. "Bil je edinstven. Kaj drugega bi lahko rekel o umetniškem talentu takega moža," je o Germanu, znanem po svojevrstnem temačnem pripovedovanju, povedal režiser Aleksander Sokurov.
V svojih filmih se je ukvarjal predvsem s Stalinom in obdobjem druge svetovne vojne, zato je imel precej težav s sovjetskimi oblastmi. Cenzurirali so njegov film o partizanih Preizkušnja na poti iz leta 1971, zato si ga je rusko občinstvo na velikih platnih lahko ogledalo šele leta 1985 pod Mihailom Gorbačovom. Po besedah sina režiserja Alekseja Germana ml. se oče ni želel prodati ter ni zgubljal časa in energije za nesmiselne zadeve.
Smrt je prekinila zaključek zadnjega projekta
Po več kot desetih letih dela je German končeval film po znanstvenofantastičnem romanu Trudno byt' bogom (Težko je biti bog). Pred dvema letoma je v intervjuju spregovoril tudi o svojih težavah s srcem. "Težko aktivno delam. Prej sem vedno delal po 12 ur na dan, zdaj pa ne morem več," je pojasnil. Kot je obljubil sin, bo film, ki nastaja po romanu bratov Arkadija in Borisa Strugatski, končan.