Pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani je potekal tradicionalni recital pesnikove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije.    Predsednik združenja Branko Šturbej je podčrtal njegov namen:
Pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani je potekal tradicionalni recital pesnikove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Predsednik združenja Branko Šturbej je podčrtal njegov namen: "Da si odpremo srca, ne samo takrat, kadar slavimo, ampak da bi ta praznik trajal čez vse leto". Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Miha Nemec
V Novi Gorici je Zdravljico recitiral Miha Nemec, igralec novogoriškega gledališča. Foto: RTV SLO / Mojca Dumančič
Prešernov recital
Kljub deževnemu vremenu se je recitala v Ljubljani udeležilo veliko obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Prešernov recital letos v treh mestih

Na vseh treh prizoriščih so začeli s Prešernovo Zdravljico, ki jo je v Ljubljani recitiral Aleš Valič, v Mariboru Rado Pavalec in v Novi Gorici Neda R. Bric. Recitale so povezovali Janko Petrovec v Ljubljani, Neda R. Bric v Novi Gorici in Mateja Pucko v Mariboru. V prestolnici je bila slavnostna govornica recitala, ki je potekal že 30. leto, ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Poudarila je, da je bil Prešeren prvi, ki je Slovencem ustvaril poezijo, ki po kakovosti, vsebini in estetski vrednosti sodi v vrh evropske poezije, ob bok sodobnikov, kot so bili Puškin, Mickiewicz, Byron ali Novalis. Po njenih besedah je bil velik predvsem zato, ker je razvil slovenski pesniški jezik, uveljavil v tem jeziku najzahtevnejše pesniške oblike ter začrtal širok vsebinski in tematski horizont poezije. Ta sega od vsakdanjega življenja do ljubezni do naroda in domovine.

Brez vnaprej določenega scenarija
Prireditev je bolj ali manj spontana, saj ni bilo vnaprej določenega scenarija, recitatorji pa so sami izbrali pesem. V Ljubljani je bilo tako poleg Valiča med drugim mogoče slišati Sašo Pavček, Štefko Drolc, Olgo Kacjan, Damjano Černe, Marka Simčiča, Nika Goršiča, Jana Bučarja, nekaj je bilo tudi študentov z gledališke akademije.

V Mariboru in Novi Gorici je recital potekal prvič, prav tako v organizaciji ZDUS-a in s tam delujočimi igralci. V Novi Gorici so recitirali igralci treh primorskih gledališč: SNG-ja Nova Gorica, Gledališča Koper in SSG-ja Trst. Zdravljico je v Novi Gorici doživeto recitiral igralec novogoriškega gledališča Miha Nemec, je poročala Mojca Dumančič, TV Slovenija.

Žica s kipa že odstranjena
Prešernov kip so neznanci ponoči ovili z jekleno žico, muzi na spomeniku pa na roke nataknili klešče. Policiste so o dogodku obvestili danes nekaj po sedmi uri, neznanci pa so z žico ovili tudi številne občinske table.

Gasilci so nebodečo žico in klešče s spomenika že odstranili, niso pa pustile vidnih poškodb. Na današnji kulturni praznik pa so bile v žico ovite tudi številne občinske table po državi. Po neuradnih podatkih naj bi s tem skupina aktivistov želela spodbuditi razmislek o tem, kam lahko pripelje politika zapiranja mej.

Prejšnja predsednica ZDUS-a Alenka Pirjevec to dejanje razume kot neke vrste protest. Kot je komentirala za STA, so tisti, ki so to naredili, najbrž vedeli, da bo na tem mestu več ljudi. "Hoteli so opozoriti na problem žice, s katero se v glavnem ne strinjamo," je povedala.

Njeno splošno razmišljanje o kulturi pa gre v smeri, da se mora vsak narod in vsaka država ukvarjati z njo, in verjetno ne samo enkrat na leto. "Mi vsi bi pričakovali, da bi se vladajoče strukture zavedale, da je kultura zelo pomembna. Predvsem navijamo za to, da se odstotek BDP-ja za kulturo poviša," pravi Pirjevčeva. "Ko smo se osamosvojili, smo se tega vsi zavedali, zdaj pa je šlo počasi navzdol." Pirjevčeva je dodala, da je združenje podpisalo izjavo o dveh odstotkih BDP-ja za kulturo, in pristavila, da bodo "glasove povzdigovali, dokler ne bo šlo na bolje".

V Ljubljani so dopoldne pred Prešernovim spomenikom pesniku venec položili predsednik države, ministrica za kulturo in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Janez Bogataj.

Nekaj fotoutrinkov z recitala v Ljubljani si lahko pogledate v spodnji galeriji. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo.

Prešernov recital letos v treh mestih