V Londonu pripravljajo razstavo Hockneyjevih krajin pod naslovom A Bigger Picture, kjer bodo na ogled tudi dela, ki jih je ustvaril s pomočjo najnovejših tehnoloških naprav. Foto: EPA. Foto:
V Londonu pripravljajo razstavo Hockneyjevih krajin pod naslovom A Bigger Picture, kjer bodo na ogled tudi dela, ki jih je ustvaril s pomočjo najnovejših tehnoloških naprav. Foto: EPA. Foto:
David Hockney
Leta 2009 so Hockneyjevo sliko Gospodinja z Beverly Hillsa, na kateri je naslikal mecenko Betty Freeman v rožnati obleki v njenem prostornem domu, na dražbi prodali za 7,9 milijona dolarjev. Foto: EPA

Red podeljujejo za izjemne dosežke na področju umetnosti, literature, znanosti in drugih področij. Gre za nadvse prestižno priznanje, ki ga je leta 1902 ustanovil kralj Edvard VII., in je omejeno na zgolj 24 članov. Red dobitniku ne prinese naslova, ampak rdeče-modro emajlirano značko z napisom Za zasluge. Ko nosilec umre, vrne simbol kraljici, ki osebno izbere naslednjega v vrsti.
Umetnik, ki je zavrnil naročilo kraljice
V pogovoru za Telegraph & Argus je danes 74-letni umetnik, ki je med drugim naslikal eno izmed ikon poparta Večji pljusk, povedal, da so nagrade vseh vrst 'nekoliko sumljive'. Leta 1990 je zavrnil viteški naslov, ker je tedaj živel v ZDA in ni bil prepričan, da je zanj, prav tako pa na splošno navdušen nad podeljevanjem nagrad. "Ne zmenim se za pomp," je pripomnil.
Zavrnil je tudi prošnjo, da naslika kraljico, ker je bil preprosto 'preveč zaposlen', je pojasnil BBC Radiu. Mislim, da bi bila sijajen motiv, je dodal, vendar raje slikam ljudi, ki jih poznam.
David Hockney, verjetno najbolj slaven umetnik britanskega gibanja poparta v šestdesetih letih, je pozornost pritegnil že na kraljevem kolidžu umetnosti. S figurativnimi risbami je zaslovel kot slikar, ki je stkal vez med visoko in pop umetnostjo, s svojimi svetlimi lasmi, mladostnim obrazom in značilnimi očali na nosu pa je postal eden izmed najbolj prepoznavnih obrazov desetletja.
Po dolgoletnem bivanju v sončni Kaliforniji, kjer je našel navdih v tamkajšnji svetlobi in prostoru - prav tam je nastalo nekaj njegovih najbolj značilnih oziroma prepoznavnih del z bazeni - se je zadnja leta vrnil v rodni Yorkshire. V tamkajšnji krajini je našel nov navdih za serijo del, ki jih bodo 21. januarja razstavili na postavitvi A Bigger Picture v Kraljevi akademiji v Londonu.

Stik klasične motivike in najnovejših naprav
Gre torej zlasti za krajine iz Yorkshira, v katerih z vsako sezono odkrije nekaj več, pri njihovem ustvarjanju pa se spogleduje tudi z novimi tehnologijami. Med drugim bodo razstavili risbe, ki jih je naredil na svojem iPadu, pa tudi serijo filmov, ki jih je posnel z 18 kamerami in bodo projicirani na več zaslonih. "Nedolgo nazaj sem nekega jutra na svoji napravi iPhone, medtem ko sem še ležal v postelji, naredil risbo rož, ki sem jih videl skozi okno, in sonca. Lahko bi jo poslal ducat ljudem, ne da bi jo fotografiral ali stiskal, kar nekaj novega," pojasnjuje umetnik, ki tudi na stara leta ni odnehal s premikanjem mej in iskanjem novega načina izražanja.