Futuristični hotel sredi puščave bo pod svojo streho sprejel do 450 tisoč obiskovalcev in stanovalcev. Foto: Reuters
Futuristični hotel sredi puščave bo pod svojo streho sprejel do 450 tisoč obiskovalcev in stanovalcev. Foto: Reuters
Pri starosti 65 let se je letos poslovila Zaha Hadid, ki je kot prva ženska leta 2004 prejela Pritzkerjevo nagrado, kar je na področju arhitekture ustreznica Nobelovi nagradi. Foto: Reuters

Šejk Mohamed bin Hamad Al Thani, brat katarskega emirja, je Zaho Hadid že leta 2013 najel, da bi zanj načrtovala dva projekta. Eden izmed njiju je 38 nadstropij visok hotel, ki naj bi predstavljal cvet hijacinte in ki bo s svojo razvejano bazo obiskovalce ščitil pred žgočim puščavskim soncem.

Šejkov holding je v izjavi za javnost poudaril, da bo gradnja stolpa ponudila "odgovor na aktualne in prihodnje okoljevarstvene izzive". Hotel bo do leta 2020 zrasel v mestu Lusail, 23 kilometrov severno od prestolnice Dohe.

Zaha Hadid, najbrž najslavnejša arhitektka na svetu, ki je marca nenadoma preminila, je o katarskem projektu nekje razmišljala takole: "Kadar skušamo ustvarjati umetna okolja, se pogosto oziramo k naravi, k njeni neoporečni logiki in doslednosti."


Natrpan urnik

Arhitektkin biro, ki ga zdaj vodi Patrik Schumacher, je v zadnjih mesecih napovedal celo serijo novih projektov, med drugim oblikovanje novega poslovnega središča v Pragi in tehnološkega parka v Moskvi.

Aprila so se tudi zavezali, da bodo dokončali tudi vseh 36 še nezaključenih naročil, ki so jih sprejeli pred smrtjo Hadidove. To pomeni, da Salerno v Italiji dobi "ostrigi podoben" terminal na glavni železniški postaji, Riad raziskovalni center kralja Abdula za nafto, londonski Muzej znanosti pa novo galerijo matematike.