Volodimir Čajka je bil nekoč zaposlen kot gradbeni delavec, spotoma pa se je priučil tudi delanja štukatur. Foto: EPA
Volodimir Čajka je bil nekoč zaposlen kot gradbeni delavec, spotoma pa se je priučil tudi delanja štukatur. Foto: EPA
Doslej "skrivni" projekt je bil deležen javne pozornosti, ko je ukrajinska televizija predvajala prispevek o nenavadnem konjičku kijevskega upokojenca. Foto: EPA

Volodimir Čajka je hodnike in stopnišče treh nadstropij svoje stolpnice opremil s pozlačenimi štukaturami, kopijami klasičnih kraljevskih portretov in slavnih umetnin. Dekadentno notranjost skriva povsem nevpadljiva stavba v Troječniji, ne prav petičnem predmestju Kijeva.

Opus magnum 65-letnega Čajke je navdihnilo bližnje srečanje s smrtjo. "Leta 1997 sem bil klinično mrtev, a sem se vrnil ... Od takrat naprej sem hotel ustvariti nekaj čudovitega in nenavadnega, tako zase kot za druge," je možak pojasnil za spletno stran Segodnija, ki poroča, da so sosedje z nadgradnjami na svojem stopnišču zadovoljni. "Ko se lotim dela, pozabim na vse svoje težave."

Čeprav gre na prvi pogled za baročni slog, ki bi sodil v francosko palačo ali pa, morda primerneje, v sanktpeterburški Ermitaž, Čajka pravi, da ideje črpa iz lastnega občutka za slog. Pri vsem skupaj je najzanimiveje, da se notranjosti svojega stanovanja ni niti dotaknil - celoten projekt je omejen na skupne prostore. Najponosnejši je umetnik na jašek za smeti, ki je zdaj steber, okrašen z zlatimi kipci.

Čajka trenutno ne načrtuje širitve svojega projekta na druga nadstropja. "Moja pokojnina je prenizka. Rad bi samo dokončal del, ki sem ga začel, potem bomo pa videli ... Če me bodo ljudje prosili, bom nadaljeval."

Odkar se je vest o Čajkovem delu razširila, je hiša postala lokalna turistična znamenitost. Mladoporočenci jo radi uporabijo kot lokacijo za svoje uradne fotografije.