Med vojno zaplenjena slika Salvadora Dalíja, ki so jo nacisti označili za »izrojeno« umetnost in jo nameravali uničiti. Lastnik še vedno ni znan. Foto: MMC RTV SLO
Med vojno zaplenjena slika Salvadora Dalíja, ki so jo nacisti označili za »izrojeno« umetnost in jo nameravali uničiti. Lastnik še vedno ni znan. Foto: MMC RTV SLO
nacistične zaplembe umetnin
Tovornjak, iz katerega v Parizu med vojno raztovarjajo judovskemu prebivalstvu odvzete umetnine. Foto: MMC RTV SLO
judovske ure
V Pariu razstavljene ure, ki so jih nacisti zaplenili v judovskih stanovanjih. Foto: www.claimscon.org

V novi spletni bazi podatkov www.claimscon.org, ki so jo zasnovali po nacističnih seznamih iz Pariza, so popisali kar 20 tisoč zaplenjenih umetnin. Baza bo med vojno oškodovanim družinam v pomoč pri iskanju umetniških del, za katere menijo, da so jim bila odtujena. "Gre za verjetno najbolj zloglasno nacistično zaplembo, ki se je odvijala v Parizu. Splošna domneva je, da je bila večina zaplenjenih stvari vrnjenih, a se je izkazalo, da to ni res," je povedal Wesley Fisher, vodja raziskovalnih dejavnosti pri organizaciji Claims Conference, ki se ukvarja z vrnitvijo ukradenih del lastnikom.

Med zaplenjenimi tudi Monet, Dalí in Cézanne
Umetnine v bazi podatkov so nacisti med leti 1940 in 1944 naropali iz več kot 200 zasebnih zbirk Judov v okupiranih Franciji in Belgiji. Ena od glavnih nacističnih agencij, ki je bila vpletena v plenjenje kulturnih dragocenosti, je bila The Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), posebna enota pod vodstvom glavnega Hitlerjevega ideologa Alfreda Rosenberga.
Zaplenjene judovske umetnine iz Francije in Belgije so prenesli in katalogizirali v pariški zgradbi Jeu de Paume. Na seznamih so se znašla tudi dela vrhunskih umetnikov kot so Claude Monet, Salvador Dalí in Paul Cézanne, ki na dražbah dosegajo izklicne cene več deset milijonov dolarjev.

Več kot 100 tisoč umetnin še vedno pogrešajo
Organizacija Claims Conference ocenjuje, da so nacisti skupaj zaplenili več kot 650 tisoč umetnin, od katerih jih 100 do 200 tisoč še vedno pogrešajo. Podobno spletno bazo podatkov nameravajo narediti tudi v Ukrajini. Vrnitev umetniških del, ki jih je zaplenila nacistična Nemčija, je še vedno občutljiva tema, predvsem zaradi visoke vrednosti nekaterih od njih.

Seznam zaplenjenih umetnin najdete tukaj.

Leta 2006 je ameriški poslovnež in zbiratelj umetnin Ronald S. Lauder odštel 135 milijonov dolarjev za Klimtov portret Adele Bloch-Bauer, katere nečakinja je dotično sliko skupaj s še štirimi drugimi dobila po pravni bitki z avstrijsko vlado. Leta 2008 so v dražbeni hiši Sotheby's prodali za 90 milijonov dolarjev vrnjenih umetniških del, med katerimi je bila tudi 60 milijonov dolarjev vredna slika ruskega slikarja ukrajinskega rodu Kazimirja Maleviča, ki jo je bil njegovim dedičem prisiljen vrniti amsterdamski muzej.