Nepogrešljivo mesto v povojnem avstrijskem kiparstvu si je Gironcoli ustvaril s skulpturami ogromnih dimenzij. Foto: EPA
Nepogrešljivo mesto v povojnem avstrijskem kiparstvu si je Gironcoli ustvaril s skulpturami ogromnih dimenzij. Foto: EPA

S svojo radikalno novo interpretacijo pojma skulpture je Girancoli vplival na številne umetnike. Bil je samohodec, nepogrešljivo mesto v povojnem avstrijskem kiparstvu pa si je ustvaril s skulpturami ogromnih dimenzij. Gironcolijeve skulpture so polne skrivnostnih simbolov; kipar je pogosto kombiniral oblikovne elemente iz narave in tehnike.

Gironcolijev muzej na avtrijskem Štajerskem
Na posestvu, ki obkroža grad Herberstein na avstrijskem Štajerskem, je nastal Gironcolijev muzej, kjer so na 2.000 kvadratnih metrih razstavljene njegove futuristične skulpture, poliestrske plastike velikih dimenzij pa so umeščene tudi v Hišo Strabag na Dunaju.

Gironcoli, v Innsbrucku izučen za zlatarja, je študiral na dunajski Akademiji uporabnih umetnosti. Kot naslednik Fritza Wotrube je med letoma 1977 in 2004 vodil mojstrsko šolo kiparstva pod okriljem dunajske Akademije lepih umetnosti. Leta 1993 je prejel veliko avstrijsko državno nagrado, leta 2003 je sodeloval na beneškem bienalu.

Gironcoli se je rodil leta 1936 v Beljaku na Koroškem. Novico o njegovi smrti je sporočila soproga Christina Gironcoli.