Hamilton je v večdesetletni karieri pogosto vzbujal pomisleke in ogorčenje zaradi mladosti svojih golih modelov. Foto: EPA
Hamilton je v večdesetletni karieri pogosto vzbujal pomisleke in ogorčenje zaradi mladosti svojih golih modelov. Foto: EPA

Hamilton je umrl nekaj tednov po tem, ko je bil obtožen posilstev nekdanjih otroških modelov. Tudi sicer je bilo njegovo čez več desetletij razpenjajoče se delo pogosto tarča kritike zaradi mladosti golih portretirank in odpiralo vprašanje, kje je meja med umetnostjo in pornografijo.

Vrsta obtožb nekdanjih otroških modelov
Pred časom je nov val obsodb sprožil avtobiografski roman Flaviee Flament, ki jo je Hamilton fotografiral pred 30 leti, ko ji je bilo 12 let. Flamentova v knjigi omenja, da jo je nekoč spolno zlorabil slavni fotograf. Imena storilca sicer ni omenila, da je pisala o Hamiltonu, pa so nekateri sklepali po naslovnici knjige, za katero je izbrala njegovo fotografijo sebe. Pozneje je potrdila, da je bil Hamilton fotograf, o katerem piše. Po razkritju so o podobnih izkušnjah spregovorile tudi številne druge ženske, ki so pred desetletji kot modeli sodelovale z zvezdniškim fotografom. Hamilton je vse obtožbe zanikal in napovedal tožbo zaradi obrekovanja.

Hamilton se je rodil leta 1933 v Londonu, že v petdesetih letih pa se ustalil v Franciji. V modnem svetu je zaslovel v šestdesetih letih prejšnjega stoletja s fotografijami v mehkem fokusu ujetih mladih deklet, ki so jih objavile številne ugledne revije.

Kot poroča BBC, so v petek zvečer, nekaj po 20.30, poklicali rešilni avtomobil v njegovo v njegovo pariško domovanje, kjer so našli fotografa neodzivnega. Tamkajšnji mediji med drugim pišejo, da so zraven našli zdravila na recept. Na vest o Hamiltonovi smrti se je odzvala urednica Karina Hocine, ki je dejala, da je Flamentova pretresena. "Razumljivo smo zgroženi in hkrati zares jezni, da ni bilo dovolj časa za doseg pravice," je dodala.