Vitanjska občina je pred štirimi leti v graščini, kjer je bil Potočnikov stari oče upravitelj vitanjskega gospostva, odprla spominsko sobo Hermanu Potočniku. Foto: Spominska soba Vitanje
Vitanjska občina je pred štirimi leti v graščini, kjer je bil Potočnikov stari oče upravitelj vitanjskega gospostva, odprla spominsko sobo Hermanu Potočniku. Foto: Spominska soba Vitanje
Potočnik Noordung
Vizualna podoba centra izhaja iz načrta prve geostacionarne vesoljske postaje, bivalnega kolesa, ki ga je predstavil Herman Potočnik Noordung. Foto: Wikipedia

Podoba centra, katerega gradnja se začenja v teh dneh, bo izhajala iz načrta prve geostacionarne vesoljske postaje, bivalnega kolesa, kakršnega je leta 1929 Herman Potočnik Noordung objavil v svoji knjigi Problem vožnje po vesolju.
Projekt naj bi bil vreden 1,8 milijona evrov; od tega bodo 85 odstotkov sredstev pridobili iz evropskih skladov. Središče se bo raztezalo na 3.000 kvadratnih metrih, po pričakovanju vitanjskega župana Slavka Vetriha pa naj bi bila gradnja centra končana oktobra prihodnje leto.
Novo kulturno središče, ki ga bo gradilo celjsko podjetje CMC, bo v pritličju obsegalo knjižnico ter dvorano za kulturne in druge prireditve s 300 sedeži. Na višjih ravneh objekta bodo prostori za mlade raziskovalce in vrhunsko digitalizirana planetarna knjižnica za mlade doktorande, mladino ter otroke.
Začrtana je že razstavna dejavnost prvih šestih let po odprtju. V razstavnem prostoru bodo po odprtju novega kulturnega središča pripravili tri dveletne stalne razstave - Vesoljski vid, Kinematografija in vesolje ter Sto Noordungovih vplivov, ob tem pa še 12 občasnih tematskih postavitev.
Poklon Hermanu Potočniku Noordungu
Prav v tem kraju se je pred 116 leti rodil pionir astronavtike in avtor za raketno znanost prelomne knjige Problem vožnje po vesolju Herman Potočnik Noordung. Vitanjska občina je leta 2006 v graščini, kjer je bil Potočnikov stari oče upravitelj vitanjskega gospostva, odprla spominsko sobo Hermanu Potočniku. Soba je sodobno opremljena s projekcijskimi enotami ter monitorji za predstavitev Potočnikovih idej in rešitev za osvajanje vesolja.