Ne z enega, kar z dveh koles bo mogoče opazovati panoramski pogled na beneško laguno. Foto: MMC RTV SLO / Kaja Sajovic
Ne z enega, kar z dveh koles bo mogoče opazovati panoramski pogled na beneško laguno. Foto: MMC RTV SLO / Kaja Sajovic
Prater
Podobni panoramski kolesi sta turistični zanimivosti že na Dunaju in v Londonu. Foto: EPA

Manjše kolo, visoko 60 metrov in s 300 razpoložljivimi sedeži, načrtujejo na 'novem otoku' Tronchettu, večjega, visokega kar 140 metrov, pa na otoku San Biagio v bližini a Sacca Fisola. Za primerjavo, višina campanila, zvonika ob cerkvi sv. Marka v središču Benetk, je ravno nekje vmes in meri 99 metrov.
Kolesi bosta turistom omogočali pogled na staro zgodovinsko mesto, kakršnega so do zdaj lahko videli le redki, mestu pa dobiček, saj bi se 30 odstotkov denarja od plačanih vstopnic – pričakujejo okoli dva milijona evrov na leto - iztekalo v mestno blagajno.
V Italiji se je že začela burna razprava
Novi arhitekturni podvigi v enem najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Italiji je že sprožil ostre razprave, saj so nad gradnjo navdušeni mestni svetniki, ki menijo, da bi panoramsko kolo pomenilo pomemben vir za prazno mestno blagajno, hkrati pa imelo pozitivne učinke na gostinstvo v Benetkah. Strogo pa gradnji nasprotujejo umetnostni zgodovinarji in strokovnjaki, med drugim poznavalec zgodovine umetnosti Roberto D'Agostino, ki meni, da takšno kolo ne sodi v mesto s tako bogato zgodovinsko in umetniško tradicijo, ampak prej v zabaviščne parke, kakršen je Disneyland.