Wanksy - ulični umetnik: Z neposredno akcijo in z uporabo umetnosti podčrtati nevarnost cestnih lukenj, ki dnevno kvarijo vozila in škodijo kolesarjem. Foto: Wanksy - Road Artist Facebook
Wanksy - ulični umetnik: Z neposredno akcijo in z uporabo umetnosti podčrtati nevarnost cestnih lukenj, ki dnevno kvarijo vozila in škodijo kolesarjem. Foto: Wanksy - Road Artist Facebook
Mestne oblasti pravijo, da vsak cent, porabljen za čiščenje teh grafitov, pomeni cent manj za dejansko popravilo cest. A Wanksy grafite riše z barvami, ki se uporabljajo za začasno označevanje cest in se po tednu ali dveh sperejo. Njegov namen tudi ni, da risbe ostanejo, le da dosežejo svoj namen. Foto: Wanksy - Road Artist Facebook
Nekatere skrbi, ali so risbe penisov na javnih mestih primerne za otroke. Mestni svet risbe označuje za nespodobne in žaljive, Wanksy odgovarja, da gre za umetnost, shematizirane podobe, ki res ne morejo užaliti, razen pretirano sramežljivih. Foto: Wanksy - Road Artist Facebook

Za Banksyja in njegove kontroverzne družbeno- in političnokritične grafite so slišali že vsi. V Manchestru pa se je pojavil nov neznani grafitar Wanksy z nekoliko drugačnimi uličnimi risbami in vsebino. Naziv ne spominja le na Banksyja, temveč korenini tudi v malo bolj žgečkljivo provokativnem namigu na masturbacijo (wank). Sicer pa so očitne že podobe na ulici. Wanksy namreč okrog lukenj na pločnikih in cestah riše penise, da bi z njimi opozoril na potrebno popravilo poti.
Wanksy želi "z neposredno akcijo in z uporabo umetnosti podčrtati nevarnost cestnih lukenj, ki dnevno kvarijo vozila in škodijo kolesarjem", kot svoj projekt opredeljuje na Facebooku. Čeprav njegova "umetnost", če že zanemarimo namen, upravičeno vzbuja skepso.
K takšnemu grafitiranju ga je spodbudilo kar nekaj kolesarskih nesreč, ki so jih doživeli njegovi prijatelji na slabo vzdrževanih cestah. "Želel sem pritegniti pozornost na cestne luknje in zagotoviti, da nanje ne bi kar pozabili. Zdelo se mi je, da to lahko najbolje naredim prav z velikanskimi komičnimi falusi," pravi Wanksy.
Vandalizem, ki ne vodi k hitrejšemu popravilu
Mestne oblasti z uličnimi penisi seveda niso zadovoljne. Poudarjajo, da gre za neproduktiven vandalizem. "Vsak cent, ki smo ga morali porabiti za čiščenje teh grafitov, pomeni cent manj za dejansko popravilo cest!" so sporočili in dodali, da se težave zavedajo in imajo za popravilo cest že vzpostavljen urnik, veliko so vložili tudi v nove stroje, s katerimi bodo popravila lahko izvedli, a izražanje nezadovoljstva z žaljenjem ljudi in porabo davkoplačevalskega denarja za čiščenje takšnih grafitov ni rešitev, ki bi pripomogla k hitrejšemu popravilu.
Wanksy se s tem ne strinja in odgovarja, da na cestne luknje pozabimo takoj, ko zapeljemo mimo, zabavne risbe pa pritegnejo pozornost in lahko spodbudijo ljudi, da cestne luknje prijavijo, in oblasti, da naročijo njihovo popravilo.
Na morebitne zakonske posledice je pomislil že na začetku in se zato grafitov lotil z barvami, ki jih za svoje delo uporabljajo profesionalci za začasno označevanje cest, ne pa grafitarskim razpršilom. Risbe se običajno sperejo po tednu ali dveh, a njegov namen tudi ni, da ostanejo. Wanksy si želi, da bi bile uničene čim prej, "izkopane in zamenjane s svežim cementom".
Risbe penisov na javnih mestih neprimerne za otroke?
Mestni svet njegove risbe naslavlja kot "obscenost," njegove akcije pa "neumne in neverjetno žaljive za tamkajšnje prebivalce". Ob tem opozarjajo tudi na neprijetna občutja družin z majhnimi otroki, ko na poti v šolo naletijo na takšne nespodobne simbole. A Wanksy odgovarja, da gre za risbo, za umetnost, v kateri je golota nekaj običajnega, in ne za dejansko fotografijo anatomskega telesnega dela. "Da te ta užali, moraš biti res pretirano sramežljiv."