Tudi nevladne organizacije ter samostojni kulturniki in umetniki se pridružujejo zaskrbljenosti ministrstva in ministice za kulturo ob napovedanem rebalansu proračuna, ki bi za kulturo namenil 38 milijonov evrov manj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi nevladne organizacije ter samostojni kulturniki in umetniki se pridružujejo zaskrbljenosti ministrstva in ministice za kulturo ob napovedanem rebalansu proračuna, ki bi za kulturo namenil 38 milijonov evrov manj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nad predlaganim rebalansom proračuna, ki za kulturo predvideva 38 milijonov evrov manj sredstev, so v društvu Asociacija ogorčeni, zato pozivajo tudi k podpisu peticije proti krčenju sredstev v kulturi.

Varčevanje pri "podhranjenih" organizacijah
V pismu premierju in ministru so v Asociaciji zapisali, da se sprašujejo, "ali slovenska vlada in ministrstvo za finance razumeta dimenzije in posledice tako drastičnega posega v živo kulturo". Opozarjajo, da krčenje sredstev za kulturo pomeni tudi krčenje sredstev za že tako finančno podhranjene nevladne organizacije, kar neizbežno vodi v siromašenje ustvarjalne in kulturne raznolikosti ter državljanov, ki so na tem področju aktivni.

Tako so se tudi samostojni kulturniki in nevladne organizacije pridružili zaskrbljenosti kulturnega ministrstva zaradi rebalansa proračuna, ki bi po besedah ministrice za kulturo Majde Širca pomenil, da za programe, naložbe in projekte ne bi ostalo skoraj nič denarja.

Nepravična razdelitev varčevanja
Tudi izvedba projekta Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 bi se lahko znašla v velikih težavah, na kar opozarjajo tudi pri Asociaciji. "Ne nazadnje je ogroženo tudi izvajanje projektov in programov, na katere nas vežejo pogodbene obveznosti z evropskimi partnerji," so zapisali v pismu vladi in dodali, da ne protestirajo proti varčevanju, temveč proti diskriminatornemu in neproporcionalnemu razporejanju finančnih bremen. "Zakaj bi morala kultura nositi štirikrat večje breme kot preostali resorji?" se sprašujejo samostojni kulturniki in nevladne organizacije ter pozivajo k razumnemu in uravnoteženemu ravnanju pri načrtovanih dodatnih varčevalnih ukrepih.

Podpise peticije proti krčenju sredstev v kulturi bo društvo Asociacija, ki združuje 68 organizacij in posameznikov s področja kulture in umetnosti (med njimi so denimo ŠKUC, Center za slovensko književnost, Exodos, Gledališče Glej, Pekarna magdalenske mreže, Hiša kulture Celje, Plesni teater Ljubljana in KUD France Prešeren), predalo vladi v petek pred razpravo o rebalansu proračuna.