Gradbince je najprej presenetila obokana klet, ki so jo postopoma odkopavali. Foto: RTV SLO
Gradbince je najprej presenetila obokana klet, ki so jo postopoma odkopavali. Foto: RTV SLO
Lanthierijev dvorec
Obnova naj bi bila končana konec julija. Foto: TIC Vipava

Gradbince je presenetila tudi veličastna obokana klet, ki je bila povsem zasuta. Vse te najdbe in številne težave pri gradnji, tudi poplavljanje reke Vipave, pa naj ne bi ogrozile dokončanja obnove. Lanthierijev dvorec naj bi predvidoma v novi stari podobi zasijal letos poleti, v njem pa bo imela prostore novogoriška univerza.
Gradbince je najprej presenetila obokana klet, ki so jo po besedah arhitekta Milivoja Bratine takratni uporabniki oziroma verjetno že sami lastniki zasuli za meter in pol. Zdaj so jo postopoma odkopali, ob tem pa naleteli še na ostanke cerkve in del kamnitega oltarja.
Vsa dela potekajo pod budnim očesom arheologov, pa tudi sicer je obnova Lanthierija izjemno zahteven gradbeno-konservatorski projekt. Še največ težav jim je povzročala reka Vipava, ki objema dvorec. Najtežje je bilo zato pri izkopih v kleti, saj je tja stalno dotakala voda. Reka je dobesedno tekla skozi izkopano klet Lanthierija, zato so naredili podložni beton, hidroizolacijo, na to pa bodo vgradili temeljno ploščo.
Večji del sredstev prispevala Evropa in država
Kljub vsem težavam bo dvorec obnovljen konec julija, ko bodo po končanih delih potegnili črto, pa naj bi po navedbah vipavske občine stroški dosegli deset milijonov evrov. Osemdeset odstotkov denarja za obnovo bosta prispevali Evropa in država, petino pa Vipava. Po navedbah tajnika vipavske občine Jožeta Papeža so vzeli posojilo pri Eko skladu oziroma Ribniški razvojni agenciji po izjemno ugodni obrestni meri.
Tako kot v že obnovljenem reprezentančnem delu dvorca bodo tudi v tem delu prostori Univerze v Novi Gorici. Razširil se bo center za biomedicino, ki trenutno deluje v nemogočih pogojih.

Mojca Dumančič, TV Slovenija

Izjemna najdba ob Lanthierijevem dvorcu
Izjemna najdba ob Lanthierijevem dvorcu