Vse največje uspešnice skupine so nastale v letih pred Michaelovo smrtjo; omeniti velja vsaj Need You Tonight, Suicide Blonde in New Sensation. Foto:
Vse največje uspešnice skupine so nastale v letih pred Michaelovo smrtjo; omeniti velja vsaj Need You Tonight, Suicide Blonde in New Sensation. Foto:
Michael Hutchence, NYC, 1986
Bližnji Hutchenceov prijatelj Bono je o njem vrsto let pozneje napisal pesem Stuck in a Moment You Can't Get Out Of; v intervjujih je večkrat priznal, da obžaluje, da z njim ni preživel več časa, čeprav je bilo očitno, da Avstralec trpi. Foto: Laura Levine
Po Hutcheceovi smrti je skupina nastopala s Terenceom D'Arbyjem in Jimmyjem Barnesom, nato za stalno zaposlil Jona Stevensa, ki pa jih je zapustil že po enem samem singlu (I Get Up). Leta 2005 je skupina marsikoga šokirala z resničnostnim šovom INXS: Rock Star, s katerim so iskali novega pevca. Foto: EPA

Trenutno sta v predprodukciji kar dva potencialna projekta. Producenta Trevor Ray Field in Suzy Markovski v sodelovanju s scenaristom Robertom Lewisom Galinskyim za veliko platno adaptirata biografijo Just A Man – The Real Michael Hutchence iz leta 2000, ki sta jo s skupnimi močmi napisali pevčeva sestra Tina in mama, Patricia Glassop. Filmski blog Deadline poroča, da bodo scenarij - za zdaj ima naslov Two Worlds Colliding, kar je seveda verz iz slavnega singla Never Tear Us Apart - potencialnim igralcem in režiserjem začeli razpošiljati na začetku prihodnjega leta.

Galinsky ob tem že obljublja, da ne načrtuje eksplorativnega brskanja po Hutchenceovi zasebnosti ter da računa na podporo trenutnih članov (pred kratkim dokončno razpadlih) INXS in njihovega vodstva. "Ideja me je pritegnila že pred 12 leti, a je bilo v zraku toliko medsebojnega tožarjenja in družinskih sporov, da bi se vse skupaj zdelo neokusno. Pred kratkim pa sem spoznal Trevorja Raya Fielda, dobrega Tininega prijatelja, ki mi je tudi prinesel njeno knjigo. Po približno mesecu pogajanj okrog avtorskih pravic sva s Tino našla skupen jezik. Sam raje vidim, da so glasbene biografije filmi o osebnostih, ne pa samo o seksu, drogah in rokenrolu. Posneli bomo iskren, zanimiv projekt o kompleksnem življenju, kakršna sta bila, denimo, Ray ali Hoja po robu."

Avstralci skušajo pohiteti
Sočasno pa je vladna agencija Screen Australia prižgala zeleno luč za financiranje filma Michael; režiral naj bi ga Richard Lowenstein, ki je leta 1986 posnel film Dogs in Space, v katerem je imel Hutchence celo glavno vlogo (zadrogiranega pankovskega pevca). "Projekt je že v končnih fazah predprodukcije in kot tak bližje dokončanju kot projekt Bobbyja Galinskega," je za Deadline komentirala producentka Sue Murray. "Gre za izviren Richardov scenarij, ki temelji na njegovem prijateljstvu in sodelovanju z Michaelom in skupino INXS, pa tudi na obširnih raziskavah in pogovorih z njegovo družino."

Zavesa je padla
22. novembra je minilo 15 let, odkar je 37-letni Hutchence v noči, o kateri najbrž nikoli ne bomo dobili dokončnih odgovorov, umrl. Mrliški oglednik je sicer smrt razglasil za samomor, a številni pevčevi bližnji, med drugim tudi žena Paula Yates, so prepričani, da je šlo za nesrečo, povezano z erotično asfikciacijo. Pred manj kot dvema tednoma so preostali člani benda - Tim Farriss, Andrew Farriss, Jon Farriss, Kirk Pengilly in Garry Beers - razglasili, da se po 35 letih dokončno poslavljajo. "INXS smo kot bend na poti obstajali 35 let in neverjetno je, da jih je minilo že 15, odkar z nami ni več Michaela. Na okopih smo živeli drug za drugega in imeli smo se radi. Vedno smo bili šesterica, združena proti svetu - in potem naenkrat, nepojasnljivo, nas je bilo le še pet. Ravno ko smo bili na vrhuncu, smo bili popolnoma izgubljeni." V svoji karieri so prodali več kot 30 milijonov albumov, za najuspešnejšega pa velja Kick (1987).