Družino Roka Bička so nagradili že na tednu kritike v okviru 70. filmskega festivala v Locarnu. Njegov Razredni sovražnik je pred štirimi leti prejel glavno nagrado prav na FSF-ju. Foto: RTV SLO
Družino Roka Bička so nagradili že na tednu kritike v okviru 70. filmskega festivala v Locarnu. Njegov Razredni sovražnik je pred štirimi leti prejel glavno nagrado prav na FSF-ju. Foto: RTV SLO
Janez Burger in Maruša Majer
Film Ivan odhaja iz Portoroža s polnim peharjem nagrad. Na posnetku sta režiser in soscenarist Janez Burger ter glavna igralka Maruša Majer. Foto: MMC RTV SLO
Košarkar naj bo
Gledalci 20. FSF-ja so največ glasov namenili filmu Košarkar naj bo Borisa Petkoviča. Foto: FSF
Franci Zajc
Z najvišjo nagrado za domačo kinematografijo, Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, so na uvodni slovesnosti ovenčali Francija Zajca, enega najdejavnejših producentov avdiovizualne produkcije pri nas. Foto: BoBo
Jožica Hafner
Nagrada kosobrin je letos šla v roke sodelavke arhiva RTV Slovenija Jožice Hafner, katere veliko znanje, poznavanje arhivskih 'zakladov' Televizije Slovenija in pa prizadevnost pri kopanju po različnih 'nitih' podatkov je rešilo že marsikateri prispevek. Foto: FSF / Katja Goljat / Matjaž Rušt
Podeljene so nagrade 20. Festivala slovenskega filma

Pri dokumentarcu Roka Bička Družina gre za observacijski dokumentarni film, v njem spremljamo precej zapleteno življenje Mateja Rajka, koncept družine pa je postavljen v veliko širši koncept od pojmovanja tradicionalne družine.

Film je nastal v produkciji Cvinger filma, Zavoda za kulturne dejavnosti in koprodukciji RTV Slovenija. Omenimo še, da je Biček pred štirimi leti s celovečernim prvencem Razredni sovražnik že zmagal na Festivalu slovenskega filma.

Vesna za najboljši celovečerni igrani film pa je namenjena filmu Ivan, ki je nastal v produkciji Staragare ter koprodukciji Propeler Filma Zagreb in RTV Slovenija. Film v režiji Janeza Burgerja je kompleksna upodobitev ženske v duševni stiski. Kot pričakovano je izvrstna Maruša Majer dobila nagrado za najboljšo žensko vlogo. Prav tako pa je vesna za najboljši scenarij šla filmu Ivan oziroma njegovim avtorjem Srdjanu Koljeviću, Melini Koljević, Burgerju in Alešu Čaru.

Vesno za najboljšo režijo je prejela Hana A. W. Slak za film Rudar, vesno za najboljšo moško vlogo pa je dobil Leon Lučev, ki je nastopil v Rudarju.

Nagrado občinstva je prejel film Košarkar naj bo s povprečno oceno 4,86, drugo mesto pa je pripadlo filmu Ivan. Košarkar naj bo v režiji Borisa Petkoviča je dobil tudi sponzorsko nagrado iridium.

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je dobila Ivanka Mežan za film Vztrajanje, za najboljšo stransko moško vlogo pa Brane Grubar v istem filmu. Marko Brdar je prejel vesno za najboljšo fotografijo (Družinica in Ivan), Damir Avdić za najboljšo izvirno glasbo (Družinica in Ivan) in Vlado Gojun za najboljšo montažo (Rudar).

Vesna za najboljšo scenografijo je šla v roke Janeza Prohinarja (Košarkar naj bo), za najboljšo kostumografijo Emilu Cerarju in Polonci Valentičič (Družinica) ter za najboljšo masko Alenki Nahtigal (Ivan). Boštjan Kačičnik je dobil vesno za najboljši zvok (Družinica). Playing Men Matjaža Ivanišina je osvojil vesno za najboljši dokumentarni film, Apoptoza Tomaža Gorkiča za najboljši kratki igrani film in Celica Dušana Kastelica za najboljši animirani film. Vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo je osvojil film Moški ne jočejo Alena Drljevića.

Film Vztrajanje je dobil vesno za najizvirnejši avtorski prispevek, za najboljši študijski film pa Anja Ganja Petra Bizjaka. Vesni za posebne dosežke gresta filmu Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba v režiji Matjaža Ivanišina in Rajka Grlića ter filmu LP film Buldožer - Pljuni istini u oči v režiji Varje Močnik.

O nagrajencih sta odločali tričlanski mednarodni strokovni žiriji. Prvo žirijo, ki je odločala o nagradah za celovečerne filme (igrane, dokumentarne, animirane in igrane v manjšinski slovenski koprodukciji), so sestavljali režiserka Jasna Krajinovič, profesor in filmski zgodovinar Peter Stanković ter programski direktor in filmski publicist Zlatko Vidacković. Druga žirija, ki so jo sestavljali igralka Nataša Barbara Gračner, filmska selektorica Maja Malus Azhdari in producent Rok Sečen, pa je odločala o dokumentarnih filmih.

Na ogled je bilo 97 filmov, za najvišjo nagrado vesna se je potegovalo 52 filmov, med temi je bilo 16 celovečernih, in še 32 preglednih, v spremljevalnem pa 13. V spremljevalnem programu so v novi sekciji Podmladek prikazali sedem, v sekciji Posvečeno pa šest filmov. V tekmovalnem programu je bilo poleg 16 celovečercev na ogled pet srednjemetražcev, 21 kratkih filmov in osem študijskih filmov, vanj pa sta bili vključeni tudi dve manjšinski slovenski koprodukciji. Na letošnji festival je bilo prijavljeno rekordno število filmov, in sicer kar 186.

Še nagrada Art kino mreže Slovenije
Četrto leto zapored pa je Art kino mreža Slovenije v okviru FSF-ja podelila svojo posebno nagrado, ki je šla filmu Ivan. Žirija v sestavi Aliki Kalagasidu (ljubljanski Kinodvor), Samo Seničar (celjski Mestni kino Metropol) in Žiga Kump (Kulturni dom Krško) je v obrazložitvi zapisala: "Film Janeza Burgerja Ivan je psihosocialna diagnoza današnjega časa o izgubljenosti sodobnega človeka in iskanju samega sebe. Osrednja protagonistka filma je oseba, ki ne spada nikamor oziroma ne pripada nikomur. Da bi postala to, kar mora postati, ji ne preostane drugega, kot da vzame stvari v svoje roke. Burger na pleča Maruše Majer postavi čustveno zahtevno psihološko zgodbo, ki jo skupaj spretno privedeta do zaključka brez kančka sentimentalnosti in patetike."

Sicer Art kino mreža združuje 24 kinematografov in prikazovalcev kakovostnega ter umetniškega filma s slovenskih tal. Namen te mreže je medsebojno sodelovanje in razvoj delovanja kinematografov, izmenjava izkušenj, strokovnega znanja in informacij.

Velika Badjurova nagrada in tretji kosobrin po vrsti
Z najvišjo nagrado za domačo kinematografijo, Badjurovo nagrado za življenjsko delo na področju filmske ustvarjalnosti, so na uvodni slovesnosti ovenčali Francija Zajca, enega najdejavnejših producentov avdiovizualne produkcije pri nas. "Pri nas je tako: če je film dober, je zato zaslužen režiser, če je pa slab, pa je odgovoren producent," je za Radio Slovenija hudomušno izjavil letošnji lavreat.

Letos so tretjič podelili tudi nagrado kosobrin, namenjeno dragocenim filmskim sodelavcem neavtorskih poklicev za izjemen prispevek k slovenski kinematografiji in televizijskemu ustvarjanju. Tokrat je šla v roke sodelavke arhiva RTV Slovenija Jožice Hafner, katere veliko znanje, poznavanje arhivskih "zakladov" Televizije Slovenija in pa prizadevnost pri kopanju po različnih "nitih" podatkov je rešilo že marsikateri prispevek.

Nekateri izmed nagrajencev so nastali tudi v koprodukciji RTV Slovenija:

Družina (vesna za najboljši celovečerni film)

Ivan (vesna za najboljši celovečerni igrani film, vesna za najboljši scenarij, vesna za najboljšo glavno žensko vlogo, vesna za najboljšo fotografijo, vesna za najboljšo izvirno glasbo, vesna za najboljšo masko, nagrada Žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark, nagrada Art kino mreže Slovenije, nagrada IRIDIUM)

Rudar (vesna za najboljšo režijo, vesna za najboljšo glavno moško vlogo, vesna za najboljšo montažo)

Družinica (vesna za najboljšo fotografijo, vesna za najboljšo izvirno glasbo, vesna za najboljšo kosumografijo, vesna za najboljši zvok)

Vztrajanje (vesna za najboljšo stransko žensko vlogo, vesna za najboljšo stransko moško vlogo)

Košarkar naj bo (vesna za najboljšo scenografijo, nagrada občinstva, sponzorska nagrada Iridium)

Celica (vesna za najboljši animirani film)

Glasba je časovna umetnost – Pljuni istini u oči (vesna za posebne dosežke)



Lani je nagrado za najboljši celovečerni film prejel igrano-dokumentarni film Žige Virca Houston, imamo problem!, vesno za najboljšo režijo pa Damjan Kozole za Nočno življenje. Leto poprej pa so nagrado za najboljši celovečerec podelili grozljivki Tomaža Gorkiča Idila, kot najboljšega režiserja pa so ovenčali Jana Cvitkoviča za kratki film Ljubezen na strehi sveta.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate zaključno slovesnost in podelitev nagrad v produkciji Akademska TV - AKTV.

Podeljene so nagrade 20. Festivala slovenskega filma