Sedemčlanski žiriji predseduje režiser Paul Verhoeven, ki je v zadnjem letu navdušil s filmom Ona. Foto: EPA
Sedemčlanski žiriji predseduje režiser Paul Verhoeven, ki je v zadnjem letu navdušil s filmom Ona. Foto: EPA
Berlinale
Berlinale bo tudi letos skupaj ponudil okoli 400 filmov z vseh koncev sveta. Foto: EPA
Berlinale
Ljubitelji filma so v spalnih vrečah celo noč "stražili" mesto ob festivalskih blagajnah, da so si zagotovili vstopnice. Foto: EPA
Maruša Majer
V spremljevalni program European Shooting Stars se je med deset mladih igralcev uvrstila slovenska igralka Maruša Majer. Foto: iz nadaljevanke Več po oglasih

Festivalu bo danes odprla premiera filma o džezovskem velikanu Djangu Reinhardtu, koluti pa se bodo ustavili 19. februarja. V tem času se bo odvrtelo približno 400 filmov, 18 se jih predstavlja v tekmovalnem programu.

Med njimi je otvoritveni film Etienna Comarja o francoskem džezovskem kitaristu in skladatelju romskih korenin, ki ga je upodobil Reda Kateb. Osvetljuje zgodbo na glasbenika in njegovo družino v času nacizma. "Django Reinhardt je bil eden od pionirjev evropskega džeza in oče gypsy swinga. Film pretresljivo portretira eno izmed poglavij njegovega razgibanega življenja in je grenka pripoved o preživetju," o biografski drami pravi direktor festivala.


Festival v Berlinu
spremlja Matic Majcen, ki je pripravil pregled desetih najbolj pričakovanih letošnjih filmov. Vabljeni k branju.

Poleg Djanga bodo v tekmovalnem programu predstavili tudi madžarski film On Body and Soul, ki ga je režirala Ildiko Enyedi, romunski film Ana, mon amour v režiji Calina Petra Netzerja, nemški dokumentarec Beuys o umetniku Josephu Beuysu v režiji Andresa Veiela, portugalski film Colo, ki ga je režirala Teresa Villaverde, ameriški The Dinner režiserja Orena Movermana in francoski Felicite v režiji Alaina Gomisa.

V tekmi za letošnje medvede so še britanski film The Party režiserke Sally Potter, poljski Spoor v režiji Agnieszke Holland, finski film The Other Side of Hope režiserja Akija Kaurismakija, čilski A Fantastic Woman, ki ga je režiral Sebastian Lelio, južnokorejski film On the Beach at Night Alone, katerega režijo podpisuje Hong Sang Su, kitajski Have a Nice Day, ki ga je posnel Lju Džjan (Liu Jian), nemški film Bright Nights v režiji Thomasa Arslana, brazilski Joaquim režiserja Marcela Gomesa, japonski Mr Long, ki ga podpisuje Sabu, nemški film Return to Montauk v režiji Volkerja Schlöndorffa in avstrijski film Wild Mouse, ki ga je režiral Josef Hader.

Žirija pod predsedstvom Paula Verhoevena
Na čelu letošnje žirije je Paul Verhoeven, filmski ustvarjalec različnih žanrov, ki ga poznamo po filmih Robocop in Prvinski nagon. Nazadnje je pozornost vzbudil s filmom Ona z Isabelle Huppert. Žirijo sestavljajo še tunizijska producentka Dora Bouchoucha Fourati, danski umetnik Olafur Eliasson, ameriška igralka Maggie Gyllenhaal, nemška igralka Julia Jentsch, mehiški igralec in režiser Diego Luna ter kitajski režiser in scenarist Vang Čjuanan (Wang Quan'an).

Ob rdeči preprogi med oboževalci tudi varnostniki pod krinko
Na rdeči preprogi pričakujejo zvezdnike, kot so Ethan Hawke, Geoffrey Rush, Richard Gere, Penelope Cruz, Hugh Jackman, Kristin Scott Thomas, Catherine Deneuve in Robert Pattison. Zaradi decembrskega terorističnega napada s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu po Kosslickovih besedah poostrujejo varnostne ukrepe. Vzdolž rdeče preproge se bodo zato med oboževalce pomešali tudi varnostniki pod krinko.

Marušo Majer med najbolj obetavnimi igralci
Slovenski film v uradnem programu Berlinala zastopata dve manjšinski koprodukciji. V tekmovalnem programu za otroke in mladino Generation bodo prikazali kratki film V modrino hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je nastal v hrvaško-slovenski koprodukciji. V programu Panorama pa makedonsko-slovensko-belgijsko koprodukcijo Dan brez imena režiserke Teone Strugar Mitevske. Posebna čast pa je doletela slovensko igralko Marušo Majer, ki se je uvrstila med deset mladih igralcev spremljevalnega programa European Shooting Stars. Za obetavne igralce so pripravili intenziven program, ki bo vrhunec dosegel 13. februarja s podelitvijo nagrad. Festivalski selektorji se bodo lahko o slovenskem filmu seznanili v stavbi Martin Gropius Bau, kjer bo Slovenski filmski center podal informacije o aktualni slovenski filmski produkciji.

Osrednje dogajanje bodo pospremili tudi drugi dogodki, med drugim 14. Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje s celega sveta. Na Talent Campus se je uvrstil direktor fotografije Lev Predan Kowarski, ki se je med drugim podpisal pod celovečerna filma Pot v raj (2014) ter Julija in alfa Romeo (2015) režiserja Blaža Završnika. Med kritiške talente pa se je uvrstila filmska kritičarka in novinarka Petra Meterc.